Триградско ждрело – Девин

Триградско ждрело – Девин

Карта

 

Триград намира се на 22 км от град Девин и на 12 км от разклона при село Тешел, на 1,5 километра северно от село Триград. Общата му дължина е 7 км, но същинското ждрело е 2-3 км. Трето по дължина е в България, след Буйновското ждрело и Трънското ждрело. Ждрелото е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз: Печат в хижа „Триградски скали“.

Ждрелото представлява отвесни варовикови скали, които ограждат течението на река Триградска. Реката влиза в пещерата Дяволското гърло и 530 м след това излиза като голям карстов извор. След това се слива с река Буйновска. Западната стена на ждрелото се издига на височина 180 м, а източната достига до височина от 300 – 350 м. В началото на ждрелото разстоянието между двете стени е около 300 м, но в по северните части става близо 100 м. . В източния склон на ждрелото се намира друга известна пещера – Харамийската пещера.

Шосето до Триград преминава през фантастичното едноименно ждрело и покрай пещерата Дяволското гърло. Пътят се промъква през скалите, а небето остава като светла ивица. Скалистите брегове се издигат като отвесни стени, високи над стотина метра, а горният им отвор не е повече от 20-30 м.

Макар и малко, селото е посещавано от туристи, привлечени от природните феномени Триградското ждрело и пещерата Дяволското гърло, които се намират до селото. То е разположено в областта на Триградското плато – едно от най-интересните и красиви плата в България. Платото е вместено между реките Буйновска и Мугленска и е с дължина 18 километра и ширина 9 км. Реките милиони години са се врязвали в скалите и така са се образували най-големите и красиви ждрела в Родопите. Оформили са се и огромни пещери с неповторима красота.

Пещерите Ягодинска и Дяволското гърло са благоустроени и целогодишно посрещат хиляди туристи. На километър от селото по пътя за Девин се намира Триградското ждрело осеяно от кари, въртопи, понори, валози, ували и скални мостове. Растителността в ждрелото също е неповторима, могат да се видят видове, които се срещат единствено тук – Хаберлея родопензис, Родопски ръж и други.

В пещерите на ждрелото са открити много редки видове животни – различни видове паяци, между които и отровни. В пещерите са открити и останки от праисторически живот. Пътят за Триградското ждрело минава по поречието на р. Триградска. Устието на реката е много тясно и силно врязано в скалите, които се издигат на 350 м височина. Преди да навлезе в ждрелото реката пропада с грохот в дълбоката пещера Дяволското гърло.

На 1 км. надолу по пътя тя отново се появява, сякаш извира от скалите. В протежение на 700м реката образува 18 подземни водопада. Дяволското гърло е страховита пропастна пещера с интересни скални фигури и подземни води, благоустроена и обезопасена за посетители. На около 2 часа от село Триград, на изток в посока село Мугла се намират свлачищните Чеирски езера. Водата е кристално чиста, с много балканска пъстърва. Наоколо има обширни тучни ливади с много тракийски могили и оброчища.

Няколко са легендите за произхода на името и самото село. Твърди се, че е старо тракийско селище. И никога досега от създаването си не е било преименувано независимо през какви исторически етапи преминава. Според едно от преданията името Триград идва от факта, че е горяло три пъти, но то не се приема за достоверно. Друга легенда разказва, че по време на потурчването на реката имало три греди и когато праведните минавали по тях, неверниците загивали.

Трета причина за името била, че е ограден от три върха. Най-достоверно звучи легендата, че името идва от археологическите разкопки през 80-те години, когато се доказва, че тракийският произход на Триград идва от тракийското Три Ибрие – Три града. На километри от селото са открити гробищни могили, което говори, че е било голямо и известно селище. От векове е известно като място на лечебни билки и древни предания.

Местна легенда разказва, че когато Орфей засвирел, вятърът затихвал между клоните на дърветата, сякаш заслушан в неговата музика, птиците спирали във въздуха и животните спирали по горските пътеки, а зверовете се укротявали. Когато вакханките разкъсали певеца и го хвърлили в реката, всяка капка от кръвта му се превърнала в красиво планинско цвете, наречено силивряк. Силиврякът е рядък реликтен ендемит за Балканите, притежаващ уникалните свойства на амброзията. Докато пътувате из региона, можете да се полюбувате на нежните му цветове по планински поляни.

Информация

www.mypamporovo.net
100 НТО, Смолян, Южен централен, Южен централен 100 НТО, Южен централен природни обекти

Споделяне

 
© 2020 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved