Исторически музей – Етрополе

Исторически музей – Етрополе

Карта

 

Етрополе е град с история, който покорява. Майстори от различни епохи са съградили тук, в полите на Етрополския балкан, уникално по своя дух и красота селище, съхранило богато културно-историческо наследство.

Етрополе е древно тракийско селище, възникнало през VІІ–VІ в. пр. Хр. Местоположението и природните условия благоприятстват стопанското и духовното му развитие още през Античността. През Средновековието градът се развива като важен рударски и търговски център. Етрополската калиграфско-художествена школа от кр. ХVІ– нач. ХVІІ в. няма аналог по българските земи по онова време. През Възраждането градът се развива като значим занаятчийски, търговски и книжовно-просветен център.

Първата музейна експозиция е открита през 1958 г. в бившето Обществено килийно училище. Десет години по-късно е открита нова в бившия конак, строен през 1853–1870 г. от етрополски майстори. През 90-те години на ХХ в. тя е изцяло обновена.

През 1980 г. към музея се открива филиал Арнаудова къща. Експозицията е разгърната в пет зали и представя възстановка на етрополския бит през Възраждането.

Днес богатото културно-историческо наследство на община Етрополе е представено в десет експозиционни зали. Музеят притежава богати колекции във фондовете Археология, Нумизматика, Етнография, Художествен, История на България ХV–ХІХ в., Нова и най-нова история. Впечатляват колекциите „Фосили и скални образци”, „Накити от V–ІV в. пр. Хр.”, „Тракийска керамика”, „Облекло и тъкани от ХVІІІ–ХІХ в.”, „Икони”, „Бъклици”, „Накити от ХVІІІ–ХІХ в.”, „Старопечатни книги”, и др.

В музея посетителите могат да видят най-старите свидетелства за живота в Етрополската котловина, датиращи от бронзовата епоха (ІІІ–ІІ хил. пр. Хр.). В зала „Археология” са изложени каменни брадви, чукове и съдове, използвани в бита на траките. Изящни образци на тракийското изкуство са експонираните накити от V–ІV в. пр. Хр., както и стъклен алабастрон за благовонни масла. Централната зала на първия етаж привлича вниманието с изящно изработена етрополска женска носия от ХІХ в., с колекция „Накити от ХІХ в.”, дело на местни майстори-златари. Показани са инструменти и изделия на местни занаятчии от ХVІ до ХХ в. Средновековни сечива и инструменти свидетелстват за развитието на Етрополе като рударски център още през ХVІ в. Колекцията „Руди, минерали и кристали” представя природните богатства на Етрополския балкан. Впечатляват етрополските бъклици, уникални като изработка и украса.

Етнографският раздел на музея представя характерните за Етрополе празници – Атанасовден и Празника на етрополските зетьове. С красотата си вниманието привличат и етрополските „плескани яйца”, уникални със своите мотиви и технология на рисуване, запазени още от ХІХ в. Образци на огнестрелно и хладно оръжие, ордени и медали, лични вещи, документи и снимки са ценни свидетелства за участието на етрополци във войните за национално освобождение и обединение на българите.

В залата „Видни етрополци” с лични вещи, документи и снимки е представен животът и делото на възрожденеца Тодор Пеев и поета Христо Ясенов – ярки фигури в националната ни история.

Исторически музей – Етрополе е включен в движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта”.

Информация

www.museum-etropole.com

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Софиийска, Югозападен, Югозападен 100 НТО
Понеделник - Събота: 08:00 - 12:00 Неделя: 09:00 - 13:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved