Пещера Утробата – Тангардък кая

Пещера Утробата – Тангардък кая

Карта

 

Пещера „Утроба“ е тракийско светилище, датиращо от XI – Х в. пр.н.е. Храмът се намира близо до с. Илиница в местността Тангардък кая, на около 12 km северозападно от Кърджали.

Представлява естествен хоризонтален процеп в скала, който е бил допълнително изсечен и оформен от човешка ръка, наподобяващ на вулва. (Редица археолози, изследващи пещерата „Утроба“, са възприели наименованието Тангардък кая за официално наименование на обекта).

Височината на отвора е 3 m, ширината 2,5 m, а дълбочината – около 22 m. В дъното на пещерата се забелязва издълбан олтар, който е висок малко повече от метър. В горната част на пещерата има пукнатина, през която за няколко минути всеки ден в 12 часа влиза слънчев лъч. В деня на пролетното равноденствие, слънчевият лъч се уголемява и влиза точно в дупката на олтара, като се задържа потрепвайки няколко минути. Действието олицетворява оплождане, свещеният брак между скалата и Слънцето, възраждането на живота. До момента това е единствената открита подобна пещера в света.

Според учените пещерите утроби датират още от Каменно-медната епоха, в IV хилядолетие пр. Хр. Изграждането им е свързано с култа към женското плодородие. Дълги години археолозите търсят пещери-утроби, споменати от древногръцките автори. Според повечето писмени извори от древността се споменава, че това са храмове на Богинята-майка. Култът се свързва с т. нар. хиерогамия – вярата, че за да започне Новата година според религиозната концепция на древните траки царят-жрец трябва символично да умре и да се прероди.

За да се стигне до Пещерата Утроба, от гр. Кърджали се шофира в посока с.Дъждовница/с.Пъдарци. Следва се пътят след с.Пъдарци и се подминава хижа Боровица. Малко след хижата (1-2 km.) вдясно е поставена дървена табела обозначаваща пътеката към пещерата. Изкачването до обекта трае около 1 час и е препоръчително да носите вода. Изградени са 4 места за отдих. Пътеката приключва с кратко катерене по скали, огрявани от слънцето

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Кърджали, Южен централен, Южен централен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved