Село Момчиловци – Смолян

Село Момчиловци – Смолян

Карта

 

Сгушено в прегръдките на магическа борова гора и параклиси, които го обграждат, разположено в сърцето на една от най-зелените и живописни планини – Родопите, се намира незабравимото село Момчиловци.

Околността се слави с благоприятно географско положение, чист въздух и кристална вода, което превръщат селото в идеално място за живеене и за почивка. Има много интересните места свързани с историята и културата на региона, организират се и разходки за свободното време през красиви гори и поляни.

От друга страна, ако търсите по-активна почивка със зимни и летни дейности, спорт и приключения с много забавления и предизвикателства, се предлага сноуборд, ски, катерене, пейнтбол, планинско колоездене, походи, разходки и много други.

Селото е лесно достъпно, с благоприятен планински климат с подчертано средиземноморско влияние, с чисти потоци, богатство от диви плодове, билки и гъби, богата и разнообразна флора и фауна, защитени природни територии и резервати. Момчиловци е също популярен етнографски център, който е запазил самобитен фолклор, традиции, занаяти и древни обичаи на християнската религия и култура.

Културно-историческият музей с галерия съдържа повече от 3000 експоната. Експозицията е аранжирана в раздели: Археология, Българско възраждане и Етнография, които разказват за историята и традиционния начин на живот в селото. Малката картинна галерия представя творби на класически и съвременни български художници.

Църквата „Св.св. Константин и Елена” е сред най-интересните обекти, дело на момчиловските майстори-каменоделци. Построена е през 1836 година. Камбанарията, притворът и църковният двор са построени в началото на ХХ век от хаджи Неделчо Канев от италианска школа по каменоделство. Негово дело са още Радичоската чешма, построена от майстора по поръчка на Атанас Радичев и параклисът „Св. Неделя” – един от 27-те параклиса, заобикалящи селото. Те били построени след изграждането на църквата. При завладяването на планината от турците, всички манастири и църкви в района са били разрушени.

Тъй като е почти невъзможно да се видят всички параклиси в една разходка, те са разделени в 3 отделни маршрута. Многобройни археологически находки свидетелстват, че животът в Момчиловци не е прекъсвал от бронзовата епоха насам. Покрай селото са разкрити множество находки на фосили, запазени в скалите (папрати, хвощове, магнолия, бамбук и т.н.), както и сладководни охлюви. Понастоящем специалистите сравняват тази растителност с флората в Индонезия.

Около селото има интересни скални феномени като Дупчов камък и Кърджалийски камък. На юг от връх “Св. Илия”, скрито в борова гора, е “Аязмото”- място, за което се вярва, че много хора са получили изцеление.

Информация

www.momchilovtsi.info

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Смолян, Южен централен, Южен централен 100 НТО

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved