Екопътека Свети дух

Екопътека Свети дух

Карта

 

Екопътека “Свети дух” намира в района на Чепеларе, в Родопите. Тя е осеяна с маркировка и дава възможност за посещение на параклисите в района – “Св. Дух”, “Св. Василий Велики”, “Св. Неделя”. Наоколо са разположени и други стари и нови параклиси – “Св. Илия”, “Св. Богородица”, “Св. Георги”, “Св. св. Кирил и Методий”.

По екопътеката може да се стигне и до водопад “Свети дух”. Височината му е около 15м и е най-пълноводен в периода април – юни. Водопадът е разположен на река Манастирска и отстои на около 1,5км пеша от центъра на село Манастир. Обявен е за природна забележителност през 1965г, а местността с площ 0,5 хектара около него е защитена.

Село Манастир е най-високо разположеното на Балканския полуостров селище – на 1500 метра надморска височина. То е на 56 км от Асеновград, на 74 км от областния център Пловдив и на 21 км от град Лъки.

От село Манастир започват туристически маршрути до други интересни местности и забележителности в Родопи – Хайдушки Ливади, с. Давидково и др. Близо до селото се намира парк Света Неделя с вековни ели, смърчове и вековен бук.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Родопи еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved