Екопътека Райското пръскало

Екопътека Райското пръскало

Карта

 

През вековните букови гори на резерват “Джендема”, този маршрут отвежда до хижа Рай в подножието на старопланинския първенец връх “Ботев”, за да представи едно от природните чудеса в Национален парк Централен Балкан – “Райското пръскало” – най-високият водопад в България, на Балканския полуостров. Пръските на водопада, падащи от невероятната височина от цели 124,5 метра създават неописуема красота и удивление у туриста. Райското пръскало е известна природна забележителност и като такава привлича много туристи от страната и чужбина. Водопадът е подходяща дестинация за любителите на походи, скално катерене, екотуризъм, парапланеризъм и за всички, които просто обичат планината и свежия планински въздух. То е най-пълноводно през летните месеци, затова и през този период е най-посещавано от туристи.


Отправна точка за маршрута е град Калофер, откъдето по асфалтиран път с дължина 6 км през живописното ждрело на река Тунджа се стига до местността “Паниците” – изходен пункт за маршрута към хижа ”Рай”. В района на “Паниците” има хотели и паркинги, където посетителите могат да отседнат или да оставят автомобила си. Оттам, по добре обозначена с табели и със синьо-бяло маркирана пътека, след около 15-20 минути се стига до главния вход на националния парк в местността ”Поняка”. Там ще видите информационни табла, на които има повече информация за пътя, който ви предстои.

Следва около 30-40-минутен преход през буково-дъбова гора и се излиза в южната част на планинското пасище “Параджика”, с внушителна гледка към резерват “Джендема”. Продължава се по трасето и за около 20 минути се стига до първото място за почивка “Параджика”, където можете да си отдъхнете да похапнете нещо, наслаждавайки се на изумителната гледка към върховете на Стара планина.

След около половин час маршрутът достига до входа на резерват “Джендема” с невероятна панорама към ждрелата на реките Голяма и Малка Бъзовица и Бяла река, както и към скалния венец на местността “Николови дупки”. Оттук движението в “Джендема”, както и във всички резервати на парка, е разрешено само по маркираната пътека. Преходът е приятен, изградените от парковата служба места за почивка и чешмичките по трасето предлагат възможност за почивка и наслада от заобикалящата естествената красота на дивата природа.

Още туристически обекти в района:

Екопътека Бяла река

Мъжкия манастир на Калофер

Връх Ботев

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Стара планина еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved