Екопътека Невястата

Екопътека Невястата

Карта

 

Екопътека “Невястата” се намира между пътя Смолян – Пампорово. Няма как да се объркате, защото началото и започва от арката на входа за манастира “Св. Пантелеймон”, а в ляво от нея се извисява стена за катерене.  Има паркинг, където може да оставите колата си. Преходът е изключително лек и приятен.

Екопътеката е с дължина около 750 метра. Води до едноименната скала Невястата (Соколица, Турлука), която е един от символите на Смолян. Добре е да вземете със себе си вода, защото по пътя няма да има от къде да си налеете. На метри от шосето и профучаващите коли още стъпвайки в гората влизате в един друг свят. Загадъчен лес, потънал в зеленина, мъхове, горски цветя. Пътеката е удобна, широка и плавна, на места е подсигурена с дървени парапети. Минава се през живописни кътчета – странни изсечени скали, потънали в здравец, мъх и папрати.

От таблата поставени покрай пътеката можете да научите нещо любопитно за дивите обитатели на гората и за растителните видове. По средата на прехода ще стигнете до място за отдих с беседка и панорамни площадки. От там като на длан се вижда областния център – Смолян, а отсреща гънките на Родопите чак в гръцко.

До беседката е и началото на “Железния път”. Тук е мястото да споменем, че екопътека “Невястата” предлага отлични условия за любителите на силни усещания – изкуствена стена за катерене с височина 10.5 и ширина 6 метра с различни по трудност маршрути.

И втората част на екопътеката е лека като първата. Има само няколко места на които има по-стръмно спускане и трябва да се внимава. Стига се до място за отдих с маса и пейки. Има оградено с камъни място, където под дебелата сянка можете да запалите огън. 

Над къта за отдих се извисява скалния масив. Към него води кратка, но по-стръмна пътека от досегашната. Ако поемете по нея бъдете много внимателни. За скалата “Невястата” съществуват редица легенди. Една от тях разказва, че смолянска девойка, изгора на един от четниците на Караджа войвода, била поискана за жена от местния турски владетел. Тя се съгласила, но пожелала преди сватбата да погледне за последен път родното си място. Отскубнала се и се хвърлила от скалата. От тогава нарекли скалата “Невястата”.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Родопи еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved