Водопад Скока – Тетевен

Водопад Скока – Тетевен

Карта

 

Тетевенски водопад „Скока“ има два ръкава. Левият е висок около 30 метра и от него постоянно тече вода, като количеството й варира според сезона.
Десният ръкав е значително по-висок и в периоди на маловодие пресъхва. Височината му е около 60 метра. Слабият му дебит позволява през зимата целият скален масив да се покрие с лед, което е прекрасна възможност за практикуване на ледено катерене.

Eко-пътеката започва точно срещу централния площад на Тетевен – има мост над реката и се тръгва по него. Цялата дължина е около 4км, като от тях 3,4км са асфалтов път, а останалите около 600м– същинската екопътека. По асфалтовата част вляво има изградени две чешми, като първата (откъм Тетевен) е под малко мостче, а втората (към водопада) е до пътя.

Поради климата на местността, в същинската част на пътеката може често да видите дъждовници. В участък, който е преценен като проблемен, в скалата е вграден метален парапет. По протежение на пътеката са направени маси и пейки, а до водопада е изграден просторен заслон с огнище, което прави мястото удобно за целодневен излет ипикник от предпочитащите този тип отмора. По околните, отвесните скали се образуват чудни висящи килими от зелен мъх.

Информация

Ловеч, Северозападен, Северозападен природни обекти

Споделяне

 
© 2020 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved