Екопътека Струилица – Калето – Лъката

Екопътека Струилица – Калето – Лъката

Карта

 

На два километра от град Девин се намира началота на една от най-живописните екопътеки – Струилица – Калето – Лъката. Изградена е по дефилето на Девинска река и на доста места преминаването от единия на другия бряг става по специално изградени мостове. Има обособени места за отдих, заслони и санитарни възли. За да стигнете до началото на екопътеката, влизате в Девин и точно преди да минете по моста, който води към центъра, свивате вляво и карате само направо, докато стигнете комплекс с басейн. Общата дължина е около 4 км (около 2.30 – 3 часа преход).

Екопътеката е построена през 80-те години на миналия век от местното ловно стопанство „Извора”. Благодарение на проекта „Красива България” екопътеката е в този си вид от 2002г.  В местността около реката могат да се видят доста растителни и животински видове, които се срещат много рядко. 

Началото на пътеката е местността Струилица, където се намират девинските минерални извори. Там е построен спа-комплекс Струилица. Комплекса разполага с открити басейни с джакузи, парна баня, сауна, масажи, спортни развлечения – билярд, волейболно игрище, офроуд джипове и тенис маса. Минералната вода в Девин е подходяща за външно и вътрешно балнеолечение.

Малко след началото на пътеката, отбивка вдясно през гората отвежда до водопада Самодивско пръскало. Той е един от най – високите в Родопите (повече от 50м.), и името му идва от легендата за самодивите, които живеели край крепостта Калето и излизали нощем да танцуват в мрака.
Екопътеката минава покрай останките от крепостта Калето, където местните родопчани са се опитвали да спрат османските поробители и достига до местността Лъката. В защитената местност е обособена зона за риболовен туризъм с дължина 3 км., която предоставя отлични условия за риболов на балканска пъстърва. Реката е изваяла множество красиви вирове и меандри, достигащи дълбочина 2-3 метра. В местността „Калето” се намират останките на стара българска крепост от VІ-ХІІІ век, а в месността „Лъката” са открити останките от средновековно селище. И двата обекта са със статут на паметници с местно значение и са под специална  закрила.

На около 30 минутен преход от паркинга в началото на екопътекага се намират и стъпаловидните водопади „Струилски дол”.

През месец юни минавайки по тази екопътека може да видите Орфеевото цвете, което местните хора наричат безсмъртниче. Името му идва от способността му да възкръсне отново след 31 месеца безводие. Цветовете са му бледолилави и много нежни. Расте по доста от скалите по поречието на Девинска река. Известно е още като силивряк или Haberlea rhodopensis. Легендите разказват, че нежно лилавото цвете поникнало от сълзите на Орфей.  Виолетовите фуниевидни цветове впечатляват всеки, който ги види с нежността си. С него древните легенди свързват божествената напитка амброзия и дълголетието. Намира се още и в района на Триград. Защитено е от Червената книга и е в червения списък на Международния съюз за защита на природата.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Родопи еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved