Созопол

Созопол

Карта

 

Созопол е разположен в южната част на Бургаския залив, на 35 km южно от Бургас. Градът е разделен на Стар и Нов град, между които се намира Морската градина. Старият град е разположен на малкия полуостров Скамний, вдаден между Созополския залив и залива Коренята. Скамний е свързан чрез изкуствен насип и вълнолом с остров Свети Кирик, разположен на 250 метра северозападно от Созопол на площ от 80 декара. По протежението на залива Коренята до полуостров Буджака се намира най-новата част на града — квартал Харманите. Полуостров Буджака и заливът Каваци бележат южната граница на града.

Созопол е един от най-красивите Черноморски градове, обединяващ в едно, рядкото съчетание между прекрасна пясъчна ивица с чара и историята на града. Красив и романтичен, Созопол е една от най-предпочитаните дестинации по българското Черноморие. 

Централен плаж – Плажната ивица на Централния плаж на Созопол е просторна, но почти винаги препълнена с хора. Морската вода в залива е плитка  и спокойна. Рядко има големи вълни. Любителите на плажните атракциони могат да се забавляват с водни ски, банани, парашути, джет и др. Около плажа има редица магазини, заведения за хранене, ресторанти и барове, които предлагат разнообразие от менюта и напитки на туристите, предпочели централния плаж на Созопол.

Плаж Харманите – носител на престижната награда на Европейския съюз Син Флаг. Плажът е с дълга и широка плажна ивица. Има много платени чадъри, но е оставено място и за собствени такива. Водата в залива е синя и спокойна. През активния сезон, плажът много често е препълнен с туристи. Около плажа има много заведения, клубове, дискотеки и затова е предпочитано място за по-млади хора, но е подходящо и за семейства с деца, тъй като в близост има много хотели.

Созопол предлага на своите посетители разнообразни условия за настаняване на различни цени. Всеки може да избира между луксозни хотели, малки хотели на средна цена или частни квартири. Заради възможността за избор и атрактивните пакети, Созопол се пълни с туристи всяка година.

Обърнете внимание, че плажовете на града не са достъпни за автомобили и в близост няма места за паркиране. Поради тази причина, посетителите трябва да стигнат пеша до него. Посетителите на града, които имат желание да се запознаят с историята на Созопол трябва да посетят няколко места –  Археологически музей, Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула”,  Художествената галерия, Къща-музей Александър Мутафов,  Архитектурен и археологически резерват Старинен Созопол, Тракийски крепости в района на Медни рид, Тракийски надгробни могили, Антични некрополи, Крепостни стени VI–XIV век

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Созопол, Черноморие

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved