Връх Снежанка

Връх Снежанка

Карта

 

Снежанка е връх в Родопите, България. Разположен е на 15 км от град Смолян. Върхът е висок 1926 м и е най-високият връх в района на курорта Пампорово и рида Букова планина. На върха е изградена телевизионна кула с височина 156 метра, която се намира на височина 2082 м. Нейното кафе-панорама на 2019 м има чудесен изглед.

Средната годишна температура е 3,2°С, средната юлска е около 12°С, а средната януарска е -6°С. Сравнително ниската средногодишна скорост на вятъра (6 м/с), комбинирана с високопланинския климат на върха, позволяват задържането на снежната покривка да продължи от средата на ноември до май месец. Твърди се, че при ясно време в сутрешните часове на деня от терасите на кулата може да се види Егейско море в югоизточна посока.

Връх Снежанка е и сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз: печатът на БТС е в хижа “Студенец”.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Смолян, Южен централен, Южен централен 100 НТО, Южен централен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved