Славейковото училище – Търговище

Славейковото училище – Търговище

Карта

 

Загрижени за бъдещето на децата си, в желанието да ги обезпечат с най-добри условия за съвременно познание, търговищенци пристъпват към издигането на ново училище с името на светите Седмочисленици – българските просветители. Инициативата е на местните учители Спиридон Грамадов и Янко Деветаков. Благородното дело родено от родолюбиви и напредничави търговищенци, става факт благодарение и на тяхната щедрост и дарителство. 


Построено e през 1863г. Строители са известните тревненски майстори Димитър Сергюв и Уста Генчо Кънев. Във вътрешното архитектурно оформление взема лично участие известният възрожденски просветител Петко Р.Славейков, който учителства за кратко в града. Този негов принос получава признанието на търговищенци, за които училището става популярно и като “Славейковото”. На 27 юли 1863г с голямо тържество сградата е осветена – в деня на Светите Седмочисленици. Завършената училищна сграда е един от най-забележителните паметници на общественото строителство от епохата на Българското Възраждане. Според специалистите това е сградата, стояща в началото на цялото по-нататъшно възрожденско училищно строителство. В старо и ново време търговищенци признателно пазят и в съгласие отстояват “ползите и успехите” от добре нареденото си училище. През ХІХ и ХХв, тук се пресичат пътищата и надеждите на учители и родители с порива към знание и напредък на безчет поколения ученици.


През 1963г старата училищна сграда поема нова обществена мисия. Тя е превърната в музей. Графичният образ на Славейковото училище днес е емблема на Регионалния исторически музей в Търговище. От 1971г сградата е национален паметник на културата. Тя е центъра на оформен музеен комплекс в началото на старинния възрожденски Варош, една внушителна реалност и въведение в атмосферата на увлекателната и впечатляваща историческа съдба на Търговище. В Славейковото училище днес се представят временни експозиции на Регионалния исторически музей – Търговище.

Информация

www.targovishtebg.com

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Северен централен, Северен централен 100 НТО, Търговище
понеделник - петък: 08:00 - 12:00; 13:30 - 17:30 събота: 9:30 - 13:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved