Синеморец

Синеморец

Карта

 

Синеморец е село в Югоизточна България. Разположено е върху полуостров, южно от устието на Велека и на 5 км на юг от Ахтопол. Днешното име Синеморец е буквален превод от гръцкото „галазиос“ – „небесносин“.

Плaж Бутамята – Това е едно от урбанизираните места по българското Черноморие. В разгара на сезона тук има много туристи, силна музика от работещите заведения, водни атракциони. Морската вода е плитка и топла. Плажната ивица е доста широка. Мястото съчетава красотата на гората и морето, като много други кътчета, разположени на българския бряг. Желаещите да се разходят из гората могат да се насладят на красотата на стари дървета, малки заливи и резерват „Силистар“. Мястото разполага с безплатен паркинг. На юг от Бутамята се стига до залива с красив плаж „Липите“, местност „Каньона“, където са характерните скални образувания „Скалата на Сизиф“ и „Пещерата на гълъбите“ и „Разделената канара“, нос Листи и залива „Листи“.

Северен плаж – Уникално красива гледка се разкрива на това място. Река Велека спокойно се влива в Черно море и това прави плажа неописуемо красив и вдъхновяващ. Естуарът и образува красива пясъчна коса при вливането си, която представлява плажна ивица „Косата”. Цялата местност е резерват и се срещат някои редки видове растения и животни. Реката предлага възможност за разхлаждане и разходка с лодка в топлите летни дни.  

Североизточно от селото се намират заливът „Свети Яни“, където има рибарски пристан, и скалистата местност „Корабите“, за която има легенда, че там някога са разбивали старите и ненужни кораби.

Източно от Синеморец, във високата част на полуострова, е местността „Поляните“, застроена с нови хотели.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Царево, Черноморие

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved