Остров Света Анастасия – Бургас

Остров Света Анастасия – Бургас

Карта

 

Бургаският залив е най-големият на българското черноморско крайбрежие. Широк 41 км с черен пясък, поради високото съдържание на желязо, манган и магнезий, заливът е и най-западната част на Черно море.

В акваторията на бургаския залив се намира единственият обитаем остров по българското Черноморие – Света Анастасия. Островът се е появил след изригването на вулкан, а в резултат на бурите и морските вълни са се появили причудливи скални образувания – Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето. Късчето земя на 6,5 км (4 морски мили) югоизточно от Бургас е разположено между нос Чукаля и нос Атия.

Музей – На втория етаж в голямата манастирска сграда ще откриете интерактивната музейна експозиция, която пресъздава богатата история на остров Света Анастасия. Пиратска съкровищница, манастирска обител, затворнически килии и място, вдъхновило бургаски писатели и поети, откриват пред посетителите миналото на Острова.

Интересното в музея е успешното съчетание на традиционно експониране и интерактивни методи за визуализация. Музеят предоставя възможност да се докоснете до неповторимо изживяване, потапяйки се в историята на Острова.

Музейната експозиция включва шест отделни стаи, всяка от които разкрива различен етап от историята на остров Света Анастасия.

  • Съкровищницата – Първата стая на музея пресъздава най-далечното минало на Острова. Тук се съчетава експозицията на артефакти, открити в акваторията на Света Анастасия през годините, с разказите и легендите за пиратските набези в миналото. “Съкровището“ на Острова включва испански реали, венециански дукати и турски алтъни. Ефектността на вътрешното пространство се подсилва от атрактивно осветление.
  • “Екамос” – Поетът Христо Фотев е нарекъл “екамос“ биолуминисцентния ефект на планктона. Стаята “Екамос“ пресъздава това магично природно явление и като че ли ни потапя в едно романтично виртуално нощно къпане в морето.
  • Островът на свещениците – Тази стая е свързана с монашеското минало на Острова. Тук можете да видите автентично представения живот на монасите чрез различни предмети – икони, книги, писма, чинии, чаши. Картината от монашеския бит оживява пред посетителите благодарение на видео проектори.
  • Затворническа килия – Звуци, видео и картини пресъздават затворническия период в историята на Света Анастасия, когато островът се е наричал Болшевик. Стаята е оформена като затворническа килия. Портрети и архивни кадри допълват картината за живота на тези, които са излежавали своите присъди на Острова.
  • Света Анастасия – Тази част от музея е посветена на светицата, чието име днес носи Острова – Света Анастасия Фармаколитрия. Икони и изображения от различни школи и периоди запознават посетителите със светицата. Как е живяла и как е загинала Света Анастасия, както и от къде произлиза името й Фармаколитрия – отговорите на тези въпроси са дадени именно в тази стая.
  • Plus Ultra – Plus Ultra (от лат. – “Оттук нататък“) е надпис върху испански монети, сечени през 17 век, по-известни като “диреци“. Този надпис дава и наименованието на последната стая от музея на Острова. Най-новата история на Света Анастасия е представена тук чрез събития и личности от 70-те години на миналия век до днес.

Лекарна – Света Анастасия е била наричана с името Фармаколитрия, което от гръцки език в буквален превод означава “избавителка от страдания“. Историческите данни сочат, че Анастасия е била изучила лекарския занаят и станала прочута лечителка. С тези способности на светицата е свързано и изграждането на автентична лекарна на Острова.

Тук е мястото да се насладите на ароматен чай или да закупите билки, които са характерни за околностите и региона. Лекарната предлага богат асортимент от натурални продукти – топли и студени напитки, приготвени с билки от Острова; пресни сладки и соленки; сладко от смокини и много други.

Църква – Манастирската църква “Успение Богородично”, строена през периода 15-16 век, е  малка, но със стабилен каменен градеж, укрепен с дървени сантрачи. Тази най-стара част на църквата впоследствие е превърната в олтар. Между него и по-късното разширение на манастирската църква е разположен забележителният дървен иконостас от 1802 г. Почти във всеки детайл на иконостаса между бароковите елементи се извива буйната растителност на българските поля и гори. Таблите са обсипани с очарователните цветя на българските градини.

Забележителни са стенописите консервирани от различни периоди от историята – 10-11 век, както и 12-14 век. По чудо е оцеляла една прекрасна икона на Света Анастасия, пред която и до днес богомолците се прекланят в бургаската църква “Света Богородица”. До ден днешен в основите на островната църква почиват първите свещеници и монаси предали християнският дух на остров Света Анастасия. В църквата можете да запалите свещ и да отправите молитва за здраве и благоденствие.

Гръцкият историк Теодосиос Мавроматис отбелязва, че храмът е носел името на Света Великомъченица Анастасия Фармаколитрия (Лечителка). Според православния календар Света Анастасия се почита на 22 декември, но годишният празник на Острова се чества на 15 август, тъй като през зимата малкият остров е труднодостъпен и е невъзможно масово да се посещава.

Ресторант – Ресторантът на остров Света Анастасия е с капацитет 50 места и не случайно носи името “100 години назад”. Автентичната кухня и атмосфера ще пренесат посетилите на Острова в традициите на региона от миналото до днес. Морски специалитети, както и ястия, приготвени по стари бургаски и манастирски рецепти, ще задоволят всеки вкус, а уникалната обстановка ще добави към вкуса на храната и една от най-специалните съставки, които островът притежава – късче райска наслада.

Къща за гости – За онези посетители, които желаят да се насладят на островната романтиката за повече от ден, се предоставя възможност да пренощуват на Острова. Помещенията за нощувка предлагат неповторима гледка към магичната красота на Бургаския залив, като цялостният им интериор е решен така, че да пресъздаде по уникален начин атмосферата и духа на миналото.

Стаите за гости са пет на брой и са разположени в две отделни сгради – “Малка манастирска сграда“ и “Голяма манастирска сграда“, които в миналото са били част от островния манастирски комплекс.

Конферентна зала – Конферентната зала на Остров Света Анастасия е най-доброто място за провеждане на събития – позволява голяма гъвкавост в подреждането и невероятна обстановка. Залата е с капацитет 50 човека и може да бъде приспособена към нуждите, изискванията и броя на посетителите. Конферентната зала е подходяща за бизнес срещи, тренеровъчни програми, както и други корпоративни или културни събития.

Специални проучвания на птичия свят на Острова до Бургас не са правени, но местоположението му предоставя възможност за наблюдение на мигриращите птици по прелетния път Виа Понтика. Всяка пролет и есен над Острова преминават огромни ята от бели и черни щъркели, обикновени мишелови, осояди, малки кресливи орли. От Света Анастасия могат да се наблюдават в полет средиземноморска жълтокрака чайка, скален гълъб, чавка, бял ангъч, голям корморан. Мигриращите пойни птици използват Острова за почивка.

В морската вода често се срещат черноморски сафрид и лефер. През есента в мрежите на рибарите попадат илария, паламуд, попчета. Морската фауна във водите около острова включва също и медузи, рапани, черни миди, планктон.

Информация

www.anastasia-island.com

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Бургас, Югоизточен, Югоизточен природни обекти
Летен сезон: 10:00 - 20:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved