Регионален исторически музей –  Стара Загора

Регионален исторически музей – Стара Загора

Карта

 

Регионалният исторически музей в Стара Загора е сред най-старите музеи в България и сред големите в Европа. Той съхранява над 120 000 паметника на културата. Първата експозиция е открита през 1907 г. През септември 2007 година музеят се премества в нова сграда. През март 2009 новата сграда на музея бе официално открита за посетители.

Старозагорският музей поддържа и обслужва редица самостоятелни обекти в града:

Неолитни жилища“ (VI хил. пр. Хр.),

Античен форумен комплекс II-IV в.“,

Късноантичен жилищен дом с мозайка, IV в.“,

Късноантична обществена сграда с мозайки, IV-VI в.“ в Пощенската палата,

Хилендарски метох“,

Къща-музей „Градски бит XIX в.“ и др.

В комплекса се съхраняват над 100 000 оригинални експонати от различни епохи. Изключителни по своята стойност са повечето сбирки: праисторическата, етнографската и нумизматичната, колекцията от тракийски колесници, от античен бронз, антично стъкло, реликви, свързани с историята на българския народ от Възраждането до наши дни. Уникални са експонатите костен идол и мраморна антропоморфна фигурка (V хил.пр.Хр.), шлем-маска, сарматски меч, златна огърлица, лантерни, стъклена фиала с танцуваща жена, мраморна статуарна група на Орфей от античната епоха, каменна плоча на лъвица с лъвче от XI в., препис на „История славянобългарска“ и др.

През годините музеят ръководи и участва в десетки археологически експедиции, от които с особена значимост са разкопките на:

Азмашката селищна могила (първата цялостно проучена селищна могила на Балканския полуостров),

праисторическите медни рудници в местността „Мечи кладенец“ край Стара Загора (българо-руска експедиция),

многослойния исторически обект в местността „Чаталка“,

десетки обекти в археологическия резерват „Августа Траяна-Верея-Боруй“,

късноантичната пътна станция „Карасура“ край с. Рупките, Чирпанско (българо-германска експедиция),

много надгробни могили и др.

Старозагорският музей поддържа международни контакти с повече от 20 музея, университети и библиотеки в Германия, Англия, Русия, Румъния, Австрия, Македония, Франция, Гърция, Унгария и др. Директорите Димитър Николов и Христо Буюклиев са членове на международната музейна организация към ЮНЕСКО – ИКОМ. През 1984 г. Стара Загора е домакин на VIII международен симпозиум по античен бронз, в който доклади изнасят учени от 30 страни на света. Музеят в Стара Загора участва в издадените във Виена корпуси на антични мозайки и стенописи от България. Той е организатор или съорганизатор на международни, национални и регионални научни конференции, симпозиуми и колоквиуми. Музеят е част от стоте национални туристически обекта.

Информация

www.museum.starazagora.net

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Стара Загора, Югоизточен, Югоизточен 100 НТО
Вторник - Неделя: 10:00 – 18:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved