Регионален исторически музей – Шумен

Регионален исторически музей – Шумен

Карта

 

Регионалният исторически музей в Шумен е сред най-старите и големи музеи в България.

Създаден е през 1904 г. В него се съхраняват над 150 000 експоната от петото хилядолетие пр. н.е. до 20 век.

В структурата на музея са включени 2 национални резервата – национален историко-археологически резерват „Плиска“ и национален историко-археологически резерват „Мадара“, както и археологически резерват „Шуменска крепост“, 4 къщи-музеи – Панайот Волов, Добри Войников, Лайош Кошут и Панчо Владигеров, късноантична крепост „Войвода“ и гробничен комплекс „Ивански“.

Начало на музейното дело в Шумен поставя учителят Сава Доброплодни. Провежда през 1857 г. първата експедиция до руините на Преслав. С материалите, които са събрани от нея, е подредена училищна музейна сбирка в библиотеката на Мъжкото класно училище. До Освобождението продължава събирането и съхраняването на старини. След като Карел Шкорпил открива останки от Плиска, се стига до идеята на Рафаил Попов за създаване на археологическо дружество. През 1902 г. е учредено дружеството. На 29 юни 1904 г. в културния център на града е открит окръжен музей. Сегашната сграда на музея е построена специално за музея през 1981 г.

В музея се съхраняват над 150 000 експоната, подредени в 8 зали. Експозицията на музея е подредена хронологически по исторически епохи.

Праистория – eкспозицията в зала “Праистория” представя материалната и духовна култура от неолитното селище при Ловец, халколитното селище при голямата и малката пещера при Мадара, представени са и експонати от могилата Коджадермен, селищните могили при Салманово, Ловец, Виница, Сушина, Иваново, Сини вир, Смядово и надгробните могили при Мировци, Мадара, Калугерица, Царев брод.

Античност – в зала „Античност” е експонирана тракийска гробница от ІV в. пр.Хр., открита в надгробна могила край Смядово. Това е единствената гробница на Балканския полуостров, която е експонирана в музей.

Средновековие – средновеквието е представено в две вкспозиционни зали. В първата зала са представени експонати от създаването на Първата българска държава и находки от Плиска. Във втората се представят експонати от Второто българско царство намерени в Преслав, Мадара, Шуменската крепост и аул на хан Омуртаг.

История на българските земи ХV – ХІХ в. – в залата се разказва историята на българските земи в периода от ХV — ХІХ в. В експозицията са показани снимки, документи и предмети от историята на Шумен по време на османското робство.

Българско Възраждане – в зала „Възраждане“ е представена историята на българското Възраждане, като е отделено особено внимание на просветната дейност и на първия български оркестър, чийто ръководител е Добри Войников.

Християнска култура ХVІІ – ХІХ в. – залата е обособена през 1991 г., когато е направена специална експозиция, посветена на християнската култура от ХVІІ — ХІХ в. Показани са икони, книги за литургии, царски двери.

Съкровищница – в залата се съхранява богата нумизматична колекция от над 100 000 монети, част от които са уникални. Монетите са изложени в хронологичен вид. Тук се съхранява най-голямата в страната колекция от български и византийски оловни печати. Експонирани са хронологически, материали от благородни метали и уникати. Експонирана е част от богатата колекция от огнестрелно и хладно оръжие от ХVІ–ХІХ в.

Регионалният исторически музей в Шумен е културен и научен институт, издаващ собствено научно издание извършва „Известия на исторически музей – Шумен“. Разполага с библиотека с над 25 000 тома научна литература и периодични издания, реставрационно-консервационни ателиета и фотолаборатория. Извършват се проучвания на територията на Шуменския регион. Той е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Информация

www.museum-shumen.eu

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Североизточен, Североизточен 100 НТО, Шумен
Летен сезон: Понеделник - Неделя: 10:00 - 18:00 Зимен сезон: Понеделник - Петък: 09:00 - 17:00. Събота-Неделя: По предварителна заявка

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved