Екопътека Преображенски манастир – Велико Търново

Екопътека Преображенски манастир – Велико Търново

Карта

 

Една пътека дава възможност пеша да се достигне от Велико Търново до Преображенски манастир. Тя започва в края на града, над една от забележителностите му – Самоводската чаршия. Необходимо е да се отиде в края и – този, който е разположен по – далеч от центъра на Велико Търново. Там може да откриете малък павиран площад с табелка, указваща посоката към Преображенския манастир.

Теренът по маршрута не е особено стръмен, обозначен е в червено и следването му не е трудно. Средното време за изминаването му е около час и половина.

По тази пътека има едно слабо познато място – дълбок и горист дол с няколко скални прага, по които преминава малък поток. Това са така наречените Карталски водопади – малки, с височина не по – голяма от 3-4 метра. Името си са получили от близката местност Картала, която днес е застроена и е станала жилищен квартал на Търново.

Пътеката продължава през гората и е въпрос на личен избор дали да се следват нейните извивки сред множеството дървета към манастира или да се върнете обратно. Имайте предвид, че гората хвърля дебела сянка и добре пази от слънчевите лъчи, така че това място е много подходящо през горещите дни на лятото. Πaнopaмнитe глeдĸи ĸъм xълмoвeтe Цapeвeц и Tpaпeзицa и oтcpeщнитe плaтa ca чacт oт aтpaĸциитe пo пътeĸaтa.

Стръмните участъци са обезопасени с дървени парапети, направени са маси с пейки, а около водопадите са изградени и няколко мостчета.

Преображенският манастир е най-големият от манастирите, разположени около Велико Търново и четвърти по големина в България. Основан е по времето на Втората българска държава през 13-14 в. Тук се намира прочутия стенопис – „Колелото на живота”, дело на художника Захари Зограф.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Стара планина еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved