Природозащитен център “Пода” – Бургас

Природозащитен център “Пода” – Бургас

Карта

 

Пода е блатна местност с оттока (пороса) на Мандренското езеро към Черно море в землището на Бургас. Там се намира единствената смесена чаплова колония в близост до голям град. Местността Пода е разположена на юг от центъра на Бургас по продължението на международен път Е 87, близо до разклонението му за бургаския квартал Крайморие.

Името на местността произлиза от дървен сал – „под“, теглен от въже, посредством който се преминавало през пороса на езерото Мандра до началото на 20 век. Първият железен мост, пресичащ оттока на Мандренското езеро е построен през 1904-1905 година.

През 1989 година със заповед на Министерството на околната среда и водите част от местността е обявена за защитена и предоставена за стопанисване и управление на Българското дружество за защита на птиците. Така става първата защитена територия в България, предоставена за стопанисване на неправителствена организация. Площта на защитената местност е 100,7 хектара. В нея са наблюдавани 273 вида птици, което я нарежда сред най-богатите в орнитологично отношение местности в Европа. Мястото е съхранило огромно количество биоразнообразие, въпреки разположението си в административните граници на град Бургас.

За посещения местността Пода е отворена целогодишно. В нея има няколко обособени маршрута, по които могат да се наблюдават редките видове птици, без да бъдат обезпокоявани. Има покрити укрития, които дават възможност за ползване независимо от метеорологичните условия. През 2012 година е построена и 7-метрова кула за наблюдение на птици в северната част на местността.

Природозащитният център „Пода“ е изграден през 1997 г. от Българското дружество за защита на птиците (BirdLife България) по проект в рамките на Българско-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието.

Информация

www.bspb.org/poda/bg/papoda.html

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Бургас, Югоизточен, Югоизточен 100 НТО, Югоизточен природни обекти
Понеделник - Неделя Aприл - Септември: 9:00 - 19:00 Октомври - Март: 9:00 - 17:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved