Национален музей на текстилната индустрия – Сливен

Национален музей на текстилната индустрия – Сливен

Карта

 

Музеят на текстилната индустрия в Сливен е първата постоянна научнотехническа експозиция в България. Това е специализиран музей от индустриален тип, чиято основна задача е да разкрие приоритета на текстилното производство в контекста на социално-икономическите аспекти на цялостното ни стопанско развитие, да покаже историята на текстилната техника и технология, да подчертае ролята на Сливен в индустриалното развитие на страната, да представи българския принос в развитието на световното текстилно производство. Посетителите в музея са не само зрители, но са и участници в демонстрации на живо и имат уникалната възможност сами да изпробват своите технически умения. Музейните ценности оформят 36 колекции. Сградата, в която се помещава музеят е първото текстилно училище у нас. Построена е през 1906 г. и е паметник на културата. Музеят е част от стоте национални туристически обекта.

Постоянната експозиция на музея е разположена в 8 зали на 2 етажа, с обща площ от 550 кв.м. Изградена е така, че да представи в конкретна историческа епоха появата, развитието и постиженията на текстилната техника, технология и машиностроене. Това, което я отличава е нейната динамичност – на 27 места в залите се извършват демонстрации. В хронологичен ред са показани ръчното и фабричното машинно текстилно производство от епохата на ранния неолит до края на ХІХ век и от този период до 70-те години на ХХ век.

Ръчното производство демонстрира уреди, техники и технологии, използвани в домашното, занаятчийското и манифактурното текстилно производство у нас през периода VІІ век пр. Хр. до края на ХІХ век. В експозицията са представени и най-важните текстилни занаяти, развивани по българските земи.

Фабрично-машинното производство е проследено чрез една впечатляваща колекция от предачни, тъкачни и плетачни машини. В специално обособена зала е показано развитието на тъкачната техника и българския принос в това отношение.

Информация

www.polytechnicmuseum.org

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Сливен, Югоизточен, Югоизточен 100 НТО
Понеделник – Петък: 08:30 - 16:30; Събота - Неделя: По предварителна заявка

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved