Национален исторически музей – София

Национален исторически музей – София

Карта

 

Националният исторически музей в София е един от най-големите исторически музеи на Балканите. В него се съхраняват над 650 хиляди паметници на културата.

Основната му цел е да представя историята на днешните български земи от хилядолетие преди новата ера до наши дни в контекста на европейското развитие. Днес музеят се намира в една от бившите правителствени резиденции в кв. Бояна в София.

Постоянната експозиция е разположена в 10 зали, в които обаче са показани изключително малка част от експонатите – затова пък най-ценните измежду тях.

Хронологично са експонирани най-ранното развитие на мащабно металургично производство в света и уникалните златни находки – символи на властта от Варненския халколитен некропол от 5-то хилядолетие преди Христа, блестящи произведения на изкуството, световно известното златно съкровище от Панагюрище, сребърни накити от Борово, Летница, Рогозен, находки от благороден метал от погребалния комплекс при Дуванлий и Враца, забележителни произведения на елинистическото изкуство.

В музея са представени и развитието на средновековната българска история, културата и битът по българските земи по време на османското владичество.

Музеят разполага с прекрасен парк, обърнат към планината Витоша, в който посетителите могат да отдъхнат. Естествено е Националният исторически музей да е част и от движението 100 национални туристически обекта, в чийто списък е поставен под № 58 заедно със своя филиал Боянската църква, която се намира в близост.

Експозиции:

  • Гена Димитрова – глас, който само боговете заслужават

  • Зала „Дарение Боян Радев”

  • Антарктида – българската ледена приказка”

  • Българските земи от началото на VІ хил. пр. Хр. до края на ІІ хил. пр. Хр.

  • Българските земи през периода от края на VI н. пр. Хр. до VI в. сл. Хр.

  • Българската държава през Средновековието VII-XIV в.

  • Българските земи под османска власт – 1396-1878 г.

  • Трето българско царство 1878-1946 г.

  • Етнография” – Българска народна култура. Календарни празници. Народни носии

  • Зала „Нумизматика”

Информация

www.historymuseum.org

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, София, Югозападен, Югозападен 100 НТО
Април - Октомври: Понеделник - Неделя: 09:30 - 18:00 Ноември - Март: Понеделник - Неделя: 09:00 - 17:30

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved