Народна астрономическа обсерватория и планетариум ”Джордано Бруно” – Димитровград

Народна астрономическа обсерватория и планетариум ”Джордано Бруно” – Димитровград

Карта

 

Народна астрономическа обсерватория и планетариум /НАОП/ „Джордано Бруно” е официално открита на 24 май 1962 г. Комплексът е разположен в парк „Н. Вапцаров”.

В Звездната зала на планетариума може да бъде демонстрирано изкуствено звездно небе. Диаметърът на залата е осем метра и е оборудван с апарат на фирмата „Цайс”, проектори и куполообразен екран, на който се проектира звездното небе. Визуализират се около 5000 звезди, Слънцето, Луната, планетите Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн, координатните системи, процесията на земната ос, движението на небесните обекти и други.

Капацитета на планетариума е 45 седящи места. Той е първият открит в България планетариум, като изключително любопитен е факта, че първият апарат, с който той е работил е конструиран и изработен в Димитровград (апаратът се съхранява в обсерваторията).

Има учебен корпус, разполагащ с кабинети, зала за конференции с 60 места, специализирана астрономическа библиотека и множество астрономически глобуси и уреди, подпомагащи процеса на обучение по астрономия. В обсерваторията се намират двата учебни кабинета, където се провеждат занятия на кръжочници. Кръжочниците участват в множеството национални и международни конкурси и олимпиади, където печелят призови места.

НАОП разполага с наблюдателен павилион с подвижен покрив за извършване на астрономически наблюдения. В двора на обсерваторията се издига внушителен паметник на великия италиански философ Джордано Бруно, чието име носи целият комплекс.

Обсерваторията е добре оборудвана с любителски телескопи за наблюдение на звездното небе и Слънцето. В планетариума редовно се изнасят лекции за ученици и граждани, свързани с астрономията. Астрономически наблюдения в обсерваторията се провеждат всяка сряда по време на учебната година, както и винаги когато има важно астрономическо събитие като лунно затъмнение, слънчево затъмнение, пасажи, комети, метеорни потоци и др. Достъпът за граждани е свободен.

Информация

www.observatories.palankov.com/jbruno.htm

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Хасково, Южен централен, Южен централен 100 НТО
Понеделник - Неделя: 09:00 - 17:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved