Национална художествена галерия – София

Национална художествена галерия – София

Карта

 

Националната художествена галерия е българска държавна културна институция. Официалното ѝ название е Национален музей на българското изобразително изкуство. Намира се в София и се помещава в сградата на бившия царски дворец, заедно с Националния етнографски музей. Създадена е с постановление на правителството на 24 ноември 1948 година като приемник на Софийската градска художествена галерия, от която получава доста от експонатите си. Настанява се в Двореца едва през 1952г.

Във фонда си съхранява над 50 000 художествени творби — живопис, скулптура и графика на видни представители на българското изобразително изкуство, от които са изложени над 3000. Включена е в инициативата Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Националната художествена галерия има няколко филиала —Крипта на храм-паметник Св. Александър Невски (към отдел “Средновековно и възрожденско православно изкуство”), Музей на съвременното изкуство – Софийски Арсенал, Музей на социалистическото изкуство, Къща-музей Вера Недкова, Къща-музей Никола Танев и Къща-музей Иван Лазаров.

На посетителите си галерията предлага няколко постоянни експозиции — на втория етаж в сградата на двореца са изложени около 150 творби, представящи историята на българската живопис от Възраждането до 1960-те години, а на третия се намира постоянната скулптурна експозиция. В Криптата при Храм-паметник Свети Александър Невски са изложени и образци на българската иконопис. Освен това Националната художествена галерия представя в залите си и временни експозиции — изложби на съвременни български автори, кураторски проекти, гостуващи експозиции.

Сбирката на Националната художествена галерия е най-голямата музейна сбирка в страната, но не за всички произведения са предвидени подходящи за съхранение места. Единственото оборудвано хранилище за живопис се помещава в сградата на бившия Партиен дом, понастоящем сграда на Народното събрание. Друг проблем на колекцията е, че поради липсата на държавническо решение за отпускане на средства през последните 15-20 години в НХГ има изключително малко нови постъпления и то предимно от дарения. Разнообразните търсения, форми и движения в българското визуално изкуство от 1990-те години почти не присъстват в галерията. В момента някои частни колекции и други галерии имат по-добри възможности за представяне на актуалното състояние на българското изобразително изкуство, а отделни галерии (галерията на Светлин Русев например) се опитват да предлагат и своя визия за историята и развитието на българското изобразително изкуство.

Информация

www.nationalartgallerybg.org

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, София, Югозападен, Югозападен 100 НТО
Вторник - Неделя: 10:00 - 18:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved