Статуя и гробница “Матей Преображенски” – Ново село

Статуя и гробница “Матей Преображенски” – Ново село

Карта

 

Ново село се намира на 23 км западно от Велико Търново на магистралния път София-Варна по средата между В.Търново и Севлиево.

Това село е родното място на отец Матей Преображенски (Миткалото) – един от най-приближените съратници на Апостола Васил Левски. През 1828г. в Ново село се ражда Моно Сеизмонов, бъдещият Отец Матей Преображенски – Миткалото, виден възрожденец, монах, участник в легията на Раковски, хайдушки войвода, лекар, механик, писател, пътешественик, учител, пътуващ книжар, тайната поща на полицията на БРЦК, съяподвижник на Васил Левски. Останал сирак, през чумавата 1837 г. погубила баща му Пенчо и майка му Слава и сестра му Йована, Моно става чирак в Балван –махала, сегашното Ветренци. Скоро разбира, че не това е призванието му. Сам, той казва „Всяко дело по-добре ще направиш, ако прочетеш що са писали преди ”. Будният му дух го отвежда в Дряново, за да учи книга.

Толкова бързо застига и изпреварва съвременниците си, че скоро Дряновската обител му утеснява. Трупа още знания в Рилския и Преображенски Манастири, където придобива и монашеското си име Матей. Будният му и вечно търсещ ум го повежда в странство. Посещава Атонски манастир в Света гора, Божи гроб в Йерусалим, Русия, Румъния, Сърбия. Владее пет езика, усъвършенства до такава степен знанията си, че с многостранните си интереси дава на човечеството, запомнящи се открития в света на книжовното дело, механиката, билколечителството, оръжейното майсторство и др. Преражда се втори път попадайки в „Първата Българска легия на Раковски”- „Такава работа чакам с години ”, ще каже Отец Матей и ще се завърне в родината, за да бъде полезен на народа си. „Щом Бог ти е дал нещо, работи да го дадеш на людите”. Изцяло се раздава за революционното дело.

Повежда хайдушка чета в балкана, разпалва и създава, множество местни сдружения в Централна и Южна България, станали толкова полезни на благоугодното дело, заченато от Дякона Левски. После заедно превръщат сдруженията в революционни комитети. Именно заради това нашите деди го наричат пръв съратник на Апостола на свободата. С разяснението на българските книги и вестници, той подготвя почвата за революционното дело. Участва активно в борбата за българското училище, за изгонването на гръцкото духовенство и е един от най-разпалените деятели за изграждане на читалища-огнища за родолюбие и революционна дейност. Пръв сред бунтовнците в расо, които четат евангелието с пищов на кръста, говорят за въстание против султанската власт, но едновременно се стремят да въздигнат сънародниците си и духовно, за да има освобождението пълнота, каквато е нужна .

Паметникът-костницата на Отец Матей Преображенски – Миткалото е изцяло построен с парите, дарени от новоселци. През 1925 година на освещаването на църковния храм в Ново село се създава инициативен комитет, чиято основна цел е за 100-годишнината от рождението на Матей Преображенски през 1928 година да бъде издигната костницата. За три години съселяните успяват да съберат средствата и параклисът става факт. 

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Велико Търново, Музеи, Северен централен

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved