Екопътека Марков – Раюв камък – Елена

Екопътека Марков – Раюв камък – Елена

Карта

 

Екопътеката “Марков-Раюв камък” започва на 3 км южно от град Елена в посока прохода Елена – Твърдица. По желание до началото й може да се стигне с превоз. Маршрутът продължава в изкачване на планински рид покрай природната забележителност “Марков камък”. Представлява скала, като че ли закрепена от човешка ръка върху няколко по-малки камъка на билото на рида. Размерите й са – дължина 6 метра, ширина 3,5 и височина 3,2 м. Легендата разказва, че този скален къс е бил хвърлен от Крали Марко по турска потеря, водеща български моми завързани на синджир. 


По-нататък екопътеката преминава над скални откоси от където се разкрива чудесна гледка към цялата Еленска котловина и северният склон на Стара планина с местния първенец – връх Чумерна /1536 м./. С достигането на платото на планинския рид, човек остава изумен от причудливата природа – мъхове, скали с формата на игли, костенурки и корита, всичко това в красива дъбова и габарова гора. По желание може да се организира пикник с дегустация на еленски месни специалитети приготвени на огън. 

В края на платото е друга природна забележителност – “Раюв камък”. Представлява 20-метров скален откос, а качиш ли се на него, пред теб се открива просторна гледка чак до язовир “Йовковци”.

Раюв или Раев камък се състрои от множество разпръснати скали южно от Марков камък, на билото на рида. Два от тях наподобяват плочките на костенурка и са наречени Голямата и Малката костенурка. Върху Голямата е издълбан казан с диаметър около 100 см и няколко по-малки около него. В подножието на скалата има издялана вертикална ниша (скит), която и днес се използва за поклонение по „християнските“ обичаи. На обратната страна на скалата, отново близо до основата й е издълбана фигура на шаман с островърха шапка или корона в свещенодействие и жезъл в лявата ръка. Над фигурата е издълбан древния български символ – IYI. 

За да направите изживяването от разходката незабравимо, с помощта на опитни инструктори можете да се спуснате с алпийски рапел в подножието на скалата. Маршрутът продължава със спускане от планинския рид, преминавайки през махала Шумка до достигане на асфалтов път. Вървейки по криволичещият към град Елена път се открива гледка към северния склон на Еленската котловина, където може да се види старото Килийно училище. Преминава се през махалите Горни Геновци и Мирославци. И сякаш неусетно се завръщате в град Елена.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Стара планина еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved