Мальовица

Мальовица

Карта

 

Мальовица – малък курорт, но ненадминат по красота и величие. Намира се на 13 км. от село Говедарци и на 27 км. от Самоков. Свързан е с тях посредством поддържан асфалтов път. Курортът Боровец е на около 40 км. 

Разположен е в северозападна Рила в подножието на едноименния връх на около 1700 м надморска височина. Мальовица е в сърцето на всеки запален български алпинист и планинар. Това е естествено място за развитието на алпинизма и катеренето. Тук са най-високите алпийски стени и скални маршрути. Освен едноименния връх в този район има още няколко други върхове, които са предпочитани от професионалните алпинисти и катерачи. В близост се намира и едно от най-красивите високопланински езера на Балканскияполуостров – Страшното. 

В комплекса има няколко ски писти с различна дължина и степен на трудност. На разположение са и няколко ресторанта и заведения, където след продължително каране на ски или практикуване на алпинизъм може да отпочинете, да хапнете или да се наслаждавате на музиката, съчетана с прекрасните гледки наоколо. Районът на хижа ”Мальовица” е отправна точка за много туристически маршрути: до Рилския манастир (6 часа), до хижа ”Иван Вазов”(7 часа), до хижа “Рибни езера” (9 – 10 часа) и до Седемте Рилски езера (5 часа). Връх Мальовица (2000 м) се достига за около 2 – 3 часа и от него се разкрива невероятна гледка. 

В комплекса е построен още хотел “Мальовица”. Предлагат се и други по-ограничени места за настаняване и подслон. Има редовен автобусен транспорт до село Говедарци, където се намира скиписта с дължина 1 600 м.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Зимни курорти, Рила зимни курорти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved