Крушунска екопътека

Крушунска екопътека

Карта

 

Крушунската екопътека е разположена около село Крушуна, в района на Западния Предбалкан. Селцето отстой на около 190 км. от София и само на 57 км. от Плевен. Това е най-късата екопътека в нашата страна, но за сметка на това е с една от наистина недокоснатите от човешка ръка природа.

Тя се движи в местност наречена Маарата, която е известна с няколко пещери: Бонинска пещера, Водопада, Урушка маара и Горник. В Бонинската пещера се намира най-дългото подземно езеро в България.

Крушунската екопътека е съставена от множество стъпала, които се изкачват по склоновете. По нея се стига до Крушунската пещера, от която изтича вода и формира няколко десетки езерца по пътя си и така създава красивите Крушунски водопади. В района има и още два водопада, единия от които е кръстен Малката Маара.

В Крушунската пещера има дълбоки езера, водопади и великолепни пещерни образувания. По свода и пещерното мляко е образувало сталактитни цветя, а близо до входа се спускат чудноватите сталактити Брадите. До пещерата има поляна, живописно обградена от скален венец.

Цялата пътека и мястото като цяло е обрасло с буйна, девствена растителност. Сред зеленината на редките папрати и мъхове, бигорните басейнчета и падащите каскадно в тях водни струи, са много живописни и изключително приятни, особено в горещите летни дни.

Наблизо е и пропастта Голяма Гарваница – един от най-интересните карстови феномени в нашата страна. Голяма Гарваница е разположена на платото над Крушуна и водите, преминаващи през нея, изминават подземно пътя до Крушунската пещера, за да се излеят в красивата Крушенска каскада.

Преходът по Крушунската екопътека трае около час и половина, до два часа. Възможно е да се наеме планински водач.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Стара планина еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved