Язовир Кърджали

Язовир Кърджали

Карта

 

Язовир „Кърджали“ се намира в южна България и е един от трите големи язовира в региона, заедно с язовир „Студен кладенец“ и „Ивайловград“. Трите язовира акумулират водите на река Арда и нейните притоци.

Язовирът се намира на северозапад от град Кърджали, стената му е на около 3 километра от града.

Строителството на стената протича в периода 1957-1963 година. Тя е бетонна дъгово-гравитачна, извисява на 103,5 метра над земята, а общият завирен обем на водохранилището по проект е 539,9 милиона кубически метра. Действителният завирен обем е по-малък в следствие на натрупването на наноси идващи от река Арда. Стената е на трето място по височина в България, а по форма, конструкция и изпълнение е единствената на Балкански полуостров. Тя е и една от малкото язовирни стени в света, които се извисяват над сравнително голямо населено място.

Основното предназначение на изградения при язовира ВЕЦ „Кърджали” е добив на електроенергия. Вода от язовира се използва и за нуждите на промишлеността в град Кърджали, така както и за напояване.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Кърджали, Южен централен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved