Болата

Болата

Карта

 

Калиакра е дълъг и тесен нос на българското северно черноморско крайбрежие, в най-югоизточната част на Добруджанското плато. Намира се близо до селата Българево и Свети Никола, на 12 км от Каварна и на 70 километра североизточно от Варна. Носът е вдаден на 2 км навътре в морето и наподобява полуостров, представлява природен и археологически резерват и един от Стоте национални туристически обекта.

Калиакра е една от първите защитени територии в България, обявен за природен резерват през 1941 г. Днес защитената зона обхваща сухоземнатеритория и акватория с обща площ 687,5 хектара. Калиакра е единственият резерват в България, включващ и защитена морска акватория.

Болата е местност, разположена на едноименния залив и е част от резерват Калиакра. Намира се в северната част на Българското Черноморие край село Българево и в близост до бивша военна станция.

Местността е влажна зона с голямо значение за няколко редки растителни и животински вида. Пясъчният плаж е с естествен произход и е уникален за скалните брегове в района на Калиакра. Малка река образува тясна клисура и се влива в блато, обрасло с обширен масив от тръстика. Варовиковите скали в местността имат червен цвят поради железните оксиди в глината, която запълва пукнатините им. Заливът е и част от защитена зона “Комплекс Калиакра” по европейската програма НАТУРА 2000.

От двете страни на ивицата има високи скали, по които са изградени множество пещери. В тях са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр., както и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа. Открити са още каменни кръгове, жертвени камъни, скални пещери – жилища. Плажът е широко известен и като място за гмуркане. Стръмна пътека на север се изкачва до върха на скалната стена, откъдето се открива изглед към цялата клисура. Заливът Болата стана част от Клуба “Най-красивите заливи в света”.

Морската вода често е спокойна поради изградените буни, които пазят плажа от вълнение. От Болата минава и един от основните пътища за миграция на прелетни птици – Виа Понтика.

Зеленка – дива и красива плажна ивица. Намира се между село Българево и Нос Калиакра. Използва се за приютяване на лодки при вълнение, има малък кей. Плажната ивица не е малка, но мястото не е посещавано от много хора. Причината е, че в близост има открито газово находище, а и до плажа няма асфалтов път. Погледнато от горе заливът на Зеленка прилича на зелено петно и заради това носи това име.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Каварна, Черноморие

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved