Постоянна иконна изложба ”Банска художествена школа” – Банско

Постоянна иконна изложба ”Банска художествена школа” – Банско

Карта

 

Постоянната иконна изложба е един от най-интересните музейни обекти в гр. Банско. Намира се на 5 минути от центъра на града – в старата му част, близо до черквата “Св. Троица” и Паметника на Паисий Хилендарски. Изложбата се помещава в забележителен архитектурен паметник – метоха на Хилендарския манастир, построен през 1749 г. Едноетажната постройка е най-старата в Банско, запазена в автентичния си вид.

Това е бившият женски метох, който първоначално е принадлежал на Зографския, а по-късно е отстъпен на Рилския манастир. Близо два века той играе ролята на свързващо звено между селищата от района на Банско и големите духовни средища по българските земи през Възраждането.

В тази сграда, която е обявена за паметник на културата, от 1986 г. е настанена Постоянната иконна изложба, посветена на Банската художествена школа. Основоположник на школата е Тома Вишанов – Молера, който смело разчупва рамките на традиционната византийска иконопис. Дело на сина на Тома – Димитър Молеров, са икони в черквите в Банско, Тешево, Лешко, Рилския манастир. Димитър бил поканен да зографисва атонския манастир “Ватопед” – изключително признание за неговия талант. В 6 изложбени зали се разглежда развитието на Банската иконописна школа от края на XVIII до началото на XX век. Тук е експонирана част от произведенията на майсторите от Банската иконописна школа – една от най-популярните по времето на българския ренесанс. Изложени са оригинални икони на най-изявените й представители и фотокопия на оригинални стенописи, в т.ч. от Рилския манастир. Част е от стоте национални туристически обекта.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Благоевград, Музеи, Югозападен, Югозападен 100 НТО
Понеделник - Петък: 09:00 - 18.00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved