Дом – паметник ”Йордан Йовков” – Добрич

Дом – паметник ”Йордан Йовков” – Добрич

Карта

 

Името на Йордан Йовков неизменно се свързва с името на Добруджа, в която той живее само около десет години, но която се превръща в негово постоянно творческо вдъхновение. Широко известно е и твърдението на писателя: “Във всяка моя работа мисълта ми е там (в Добруджа – бел. м.); там е моят пейзаж, там са героите ми – битът, работата и съдбата им. Пък и аз с всичките си спомени и с цялото си същество принадлежа на Добруджа”.

Дом-паметникът „Йордан Йовков“ e oткрит през 1980г. във връзка със стогодишнината от рождението на класика на българската литература Йордан Йовков — един от най-известните ни писатели-хуманисти и майстор на разказа, чиито произведения са включени в много световни антологии и са преведени на над 40 езика.

В новия музей е уредена голяма и изключително богата експозиция за белетриста, в която са представени ценни оригинали, свързани с живота и творческия му път. Те постъпват в музея най-вече чрез едно голямо дарение – на неговата дъщеря Елка Йовкова. Тя предоставя архива на своя баща на Дом-паметника в Добрич, за да го направи достояние на музейната публика. И днес Домът поддържа близък контакт с внука на писателя Боян Попов – също дарител, верен приятел и съмишленик на музейните специалисти.

Целта на музея е достоянията и посланията на Йовков да станат известни на повече хора — както на българи, така и на чужденци, поради което е включен в Стоте национални туристически обекта. Музеят съхранява общо около 10 000 фондови единици, пазещи частици от живота и творческата работа на белетриста.

Голям интерес за туристите представлява забележителната художествена творба на Стоимен Стоилов в дом-паметника — „В света на Йовковите герои“, която е рисувана керамика. При честването на 30-годишнината на Съюза на архитектите в България сградата на музея е отличена с най-високото архитектурно отличие — „Архскар“ за проектантска работа (арх. А. Стоянов, арх. П. Ганчев, арх. А. Коев, арх. Г. Михайлов).

Информация

www.dobrichmuseum.bg

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Добрич, Музеи, Североизточен, Североизточен 100 НТО
май - септември: понеделник - неделя: 09:00 - 12:30; 13:30 - 17:00 октомври - април: понеделник - петък: 08:00 - 12:30; 13:30 - 17:00 събота и неделя - по заявка

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved