Къща – музей „Неофит Рилски“ – Банско

Къща – музей „Неофит Рилски“ – Банско

Карта

 

Къщата музей „Неофит Рилски“ (известна още като Бенина къща) в град Банско е архитектурно-строителен и исторически паметник на културата с национално значение. Роден дом на българския възрожденски книжовник Неофит Рилски със светско име Никола Поппетров Бенин, който живее в нея от 1793 до 1811 г.

Сградата е типичен образец на банската архитектура от края на 18 и началото на 19 век. Патриархът на новобългарското образование и просвета Неофит Рилски (роден 1793) учи иконопис при Тома Вишанов—Молера основоположник на Банската художествена школа. Рисува в Рилския манастир, където по-късно става и монах. Целият му живот е отдаден на науката и просветата. Автор е на първата българска граматика (1835).

От 1981 г. къщата функционира като музей. Състои се от две части — автентично запазената къща с етнографска експозиция и документална експозиция, излагаща най-ценното от богатото наследство на Неофит Рилски — главно писма, снимки и книжовен материал. Във фонда се съхраняват над 400 документални и веществени материали.

На първия етаж на къщата се намират сервизните помещения: кухня с двойна пещ, стаята за съхранение на продуктите и стаята за месене. Има и по-малка стая с огнище, където при нужда семейството се е криело.

До кухнята се намира помещението за животни, което днес е изрисувано със стенопис, отразяващ родословното дърво на Неофит Рилски. Автор на стенописа е художникът Тодор Цонев. В средата на стенописа е изобразен Неофит Рилски като малкия Никола, а от двете му страни са родителите му Катерина и поп Петър.

Семейството е живеело на втория етаж на къщата. В едно от помещенията, приспособено за килийно училище, е преподавал поп Петър, а друго е използвал за своя приемна. На етажа се намират още “женската” стая, ползвана когато са се раждали деца, кухнята и спалнята.

Печатът се намира в музей „Никола Вапцаров“.

Информация

www.bansko.bg

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Благоевград, Югозападен, Югозападен 100 НТО
Понеделник - Петък: 09:00 - 13:00; 14:00 - 17:30

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved