Дом – музей ”Пеньо Пенев” – Димитровград

Дом – музей ”Пеньо Пенев” – Димитровград

Карта

 

Дом-музей „Пеньо Пенев” в Димитровград е акт на благодарствена любов и признателност към една от най-драматичните и провокативни личности в българската поезия от 50-те години на ХХ-ти век – Пеньо Пенев. Музеят пази спомена за него, разказва историята му, популяризира стиховете му.

През 1964 г. към „Музея на социалистическото строителство” в Димитровград се открива изложба „Пеньо Пенев”, която прераства в постоянна експозиция. От 1970 г. тя е преместена на бул. „Д. Благоев” № 9 в жилището, където е живял поетът. През 1980 г. експозицията е преименувана в Дом-музей „Пеньо Пенев”- Димитровград.

Домът-музей съхранява в своя фонд над 1200 музейни единици. Сред по-интересните музейни експонати са ръкописи на негови произведения и бележници със записки, писма, лични вещи, портрет на Пеньо Пенев нарисуван от сина му – художника Владимир Пенев.

Музеят разполага с аудиовизуална система, която позволява да се чуят на запис оригиналните изпълнения на Пеньо Пенев на негови собствени произведения. На разположение на посетителите са и филми, посветени на живота и творчеството на поета.

Музеят е организатор на изложби, конкурси, литературни срещи, поклонения, дискусии, научни конференции, спектакли, чествания на годишнини и др.

Дом-музей „П.Пенев” е съорганизатор на Димитровградските дни на поезията “Пеньо Пенев”, които се провеждат на всеки две години в началото на месец май, когато е рождената дата на Пеньо Пенев – 7 май. В рамките на поетичните празници, за високи творчески постижения в поезията се връчва Националната литературна награда „Пеньо Пенев”.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Хасково, Южен централен, Южен централен 100 НТО
вторник – събота: 9.30 – 18.00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved