Исторически музей – Исперих

Исторически музей – Исперих

Карта

 

За начало на музейното дело в град Исперих се смята основаването на “Околийско Археологическо дружество “Хан Омуртаг” през далечната 1927 година. През годините членовете му събират малка разнородна колекция от археологически находки, съхранявана в читалище “Съзнание” в града.

В периода 1956-1963 година кръжокът по краезнание към читалището прибавя към нея експонати от миналото на родния край” с предимно етнографски характер и общия брой на предметите достига 1711. Те се съхраняват в сандъци в различни сгради докато през ноември 1975 г. с откриването на постоянна музейна експозиция в новопостроената читалищна сграда, гражданите и гостите на града получават възможност да ги видят. През 1978 година сбирката става филиал на Окръжния исторически музей в Разград. След откриването на Свещарската гробница през 1982 година районът на Исперих става център на комплексни научни изследвания по Програма ” ГЕТИКА ” и дейността на филиала се разраства. През 1984 година той получава статут на самостоятелен музей.

Днес в Исторически музей – Исперих съществуват отдели археология, етнография, нова и най-нова история, художествен и административно-стопански и реставрационна лаборатория, в които работят 31 служители – музейни специалисти, екскурзоводи, реставратор, технически специалисти и охрана. Във фонда му се съхраняват над 30 000 музейни единици. Разполага с оборудвани фондохранилища и лаборатория, конферентна зала и зали за постоянни и временни експозиции, етнографска къща, приемен център и археологически бази в ИАР “Сборяново”и вятърна мелница в с.Белинци.
Музеят се грижи за охраната, поддръжката, представянето и популяризирането на недвижимото културно наследство в ИАР “Сборяново” и взема участие в проучването му.

Постоянна експозиция се намира в сградата на читалище “Съзнание” в центъра на града. Открита е за посещения на 7 ноември 1975г. На 180 кв. м е показана историята на гр.Исперих от древността до наши дни в археологически и етнографски материали, документи, снимки и лични вещи на известни личности от града и общината.

Художествена галерия заема южната половина от първия етаж в сградата на киното(старото читалище) в центъра на града. Създадена е през 1978г. по инициатива и със съдействието на СБХ – група гр.Разград като художествена галерия към читалище “Съзнание”. От 1991 г. е отдел Художествен към Исторически музей-Исперих. Разполага с богат картинен фонд. Залата се ползва не само за художествени, но и за тематични, археологически, исторически и други изложби. Музеят е част от стоте национални туристически обекта.

Информация

www.museumisperih.com

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Разград, Северен централен, Северен централен 100 НТО
Понеделник - Петък: 08:00 - 12:00; 13:00 - 17:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved