Божи мост – Лиляче

Божи мост – Лиляче

Карта

 

Божи мост е остатък от карстова пещера и представлява естествен скален мост в Чиренско – Лиляшкия карстов район на около 15 км северно от град Враца. Въпреки че името му е в единствено число, той всъщност се състои от два скални моста – останки от полуоткрита в днешно време на повърхността пещера.

До този природен феномен се стига по пътя за Чирен, като на около 2.5 км от разклона за местност Таушаница се завива в ляво по удобен земен път, откъдето алеята отвежда до моста.

Висок е около 20 метра, широк – около 25 метра, а по главната си ос тунелът, образуван от Лиляшка бара, е с дължина около 100 метра. 

Това място е познато и под името Жабокрек, което произлиза от факта, че през летните месеци реката под моста пресъхва и се образуват няколко малки езера пълни с жаби.

В древността Божият мост е използван като естествен мост, затова свидетелстват и останките от антична и средновековна крепост, намиращи се непосредствено в единия му край. В миналото, хората възприемали скалния мост като божие творение, оттогава останало и името Божият мост.

Мястото е уникално, невероятно красиво, тихо и спокойно. На около два километра от село Чирен се намира водната пещера “Понора”. Тя обаче не е достъпна за всеки – трябва екипировка, защото още от входа й започва дълбоко и подземно езеро.

Едно от първите описания на Божия мост принадлежи на чешките учени – братята Херменгилд и Карел Шкорпил, в книгата “Върху карстовите явления в България”, издадена през 1895 г. в Прага.

През 1964 г. Божият мост е обявен за природна забележителност. Този красаив природен феномен е лесно достъпен през всички сезони, но все още рядко се посещва от любителите на природата.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Враца, Северозападен, Северозападен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved