Етнографски музей – Пловдив

Етнографски музей – Пловдив

Карта

 

Регионален етнографски музей в Пловдив е вторият по големина, в България, специализиран музей за етнография с утвърдена научно-образователна дейност и притегателен център за културен туризъм. Помещава се в Куюмджиевата къща – паметник на културата от национално значение.

Първата идеята за създаване на етнографски музей датира от края на 1891г. След четвърт век по предложение на Стою Шишков, местната администрация решава да се създаде Окръжен музей. Неговата основна цел е събирането на материали, свързани с миналото и настоящето на Пловдивски регион в историческо, икономическо, художествено и битово отношение.

Началото е поставено на 22 януари 1917г., когато в Окръжната палата (Община Пловдив) е свикано съвещание, на което е решено “да се учреди при Постоянната комисия един Окръжен музей”. Правилникът на музея е одобрен на 20 юли 1918г. и съгласно него музеят започва работа с директор – Йордан П. Георгиев и секретар – Стою Н. Шишков.

Следва период на събирателска работа, фотозаснемане, популяризаторска дейност. През 1930 година музейните ценности са над 500.

През 1931- 1932г., въпреки аргументираната съпротива на Стою Шишков, от съображения за икономии, администрацията прехвърля материалната база към Народната библиотека и музей в Пловдив.

През 1938г. по инициатива на кмета на града Божидар Здравков е поставено второто начало на съвременния музей. От тази година музея се помещава в Куюмджиевата къща, определена за Общинска къща-музей.

На 14 октомври 1943г. музеят е отворен за посещения. През 1949г. Общинската къща-музей е преименувана в Народен етнографски музей. През 1952г. е открита постоянна експозиция, обновена изцяло през 1962г.

Експозицията представя традиционната култура на Тракия, Родопите и Средногорието от периода на Възраждането. В постоянна експозиция земеделието и животновъдството са представени като основни поминъци на населението от региона. От традиционните занаяти в музея са представени абаджийство, гайтанджийство, грънчарство, медникарство, железарство. Златарска работилница е експонирана с целия си инвентар. Представена е част от колекция накити и църковна утвар, традиционни народни костюми, тъкани, килими, музикални инструменти и обреден реквизит. Представен е и градския бит. Музеят е част от стоте национални туристически обекта.

Информация

www.ethnograph.info

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Пловдив, Южен централен, Южен централен 100 НТО
Зимно работно време: вторник - неделя: 9:00 - 17:00; почивен ден - понеделник Лятно работно време: вторник - неделя: 9:00 - 18:00; почивен ден - понеделник

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved