Девин

Девин

Карта

 

Град Девин е разположен в малка и хълмиста котловина на двата бряга на Девинска река, която е приток на р. Въча и на 710 м. надморска височина.
Поради своето благопрятно географско разположение района на Девин е бил поселяван още от най-дълбока древност.

Това се потвърждава от много исторически паметници, останки от крепостни стени и археологически находки. На юг от града се издигат северните склонове на Девинска планина, а на изток – най югозападните склонове на рида Чернатица. Ограден от зелени скалисти възвишения градът е запазен от студените и бурни северозападни и западни ветрове. Град Девин има много благоприятен климат – мека зима, прохладно лято и голям брой слънчеви дни през лятото. Въздухът е чист и свеж с нормална влажност. В района няма замърсители, а горската растителност е уникална. Четири растения се срещат само тук и никъде другаде на нашата планета.

В града има много добре развити бази за балнеолечение, физиотерапия и различни спа процедури. Водното богатство на региона е значително и е едно от най-значителните природни богатства. По-значителни водни потоци са реките Въча, Девинска, Мугленска, Триградска. Други водоизточници – язовири, карстови извори, множество топли и минерални извори с температури от 16 до 76 °С. Някои от интесните места за посещение в града са: Балнео-лечебен санаториум с чудотворна минерална вода, Историческия музей на града, църквата “Свети Йоан Рилски”, а в околностите на града са някои от най-известните природни забележителности на Родопите – Триградското ждрело и пещерите Дяволското гърло, Ягодинската, Харамийската и др.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Смолян СПА курорти, СПА курорти, Южен централен СПА курорти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved