Градски исторически музей – Брацигово

Градски исторически музей – Брацигово

Карта

 

Историческия музей се намира в старинната част на Брацигово и се явява център на оформилия се музеен комплекс, който включва още:

Родната къща на Васил Петлешков – улица „Д. Дименов“ №5.

Попови къщи“ – експозицията на Брациговската архитектурна школа през Възраждането – площад „Костур“ №4

Къневи къщи“ – Етнографската експозиция – площад „Костур“ №10.

За първи път историческа сбирка в града е открита на 5 ноември 1988 година и се е помещавала в сградата на тогавашното начално училище. По-късно сбирката е пренесена в отделно помещение в сградата на градския съвет и получава статут на исторически музей. От 1956 след откриването на дом–паметника на културата, историческият музей се помещава в две от залите на втория му етаж и има възможност да покаже по-голяма част от експонатите си.

В експозицията се дават сведения за възникването на селището, за неговия поминък, както и за духовното израстване на жителите му. Централно място заемат подготовката, избухването и ходът на Априлското въстание в Брациговски въстанически пункт. Между оригиналите, останали от величавите борби на априлци – пушки, ятагани, пищови и др., особено вълнуват черешовото топче, единственото оригинално в България и знамето на въстаниците, ушито от учителката Ана Гиздова.

Следват експонати, свързани с революционните борби и участието на населението в тях. Експозицията завършва с материали за успехите в развитието на Брацигово и общината днес.

От 2009 г. към Градски исторически музей функционира постоянна експозиция на художествената галерия съдържаща произведения на известни български творци. През 1976 г. отваря врати експозицията в родната къща на Васил Петлешков. Тя разкрива живота и дейността на организатора и ръководителя на Априлското въстание в Брациговския въстанически пункт.

Откритата през 1981 година в комплекса „Попови къщи“ експозиция „Брациговска архитектурно-строителна школа през Възраждането“ е посветена на брациговските дюлгери. От 2010 г. към Архитектурен комплекс „Попови къщи“ функционира и постоянната скулптурна експозиция на открито на световно известния професор Крум Дамянов.

В „Къневи къщи“ които са архитектурен паметник на културата пък е разположена Етнографската експозиция. Тя е открита през 1986 г. и разкрива поминъка, бита и обичаите на населението на Брацигово и района.

Музеят е включен в Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Информация

www.museumbratsigovo.free.bg

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Музеи, Пазарджик, Южен централен, Южен централен 100 НТО
понеделник - неделя: 09:00 - 18:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved