Екопътека Чернелка

Екопътека Чернелка

Карта

 

Екопътека Чернелка се намира в централната част на Дунавската равнина между селата Горталово и Къртожабене, на около 12 км от Плевен. Горталово се намира на 15 км югоизточно от Плевен. До началото на екопътеката може да се стигне тръгвайки от Плевен в посока Ловеч, преминавайки през селата Брестовец и Тодорово и Горталово.

Екопътеката следва живописен карстов каньон с дължина от около 7 км по протежението на р. Чернелка. Широчината му е от 60 до 200 м и височина на скалния венец от 10 до 30 метра. Районът е обявен за природна забележителност. Изградени са много барбекюта, беседки, места за отдих и мостчета, които в почивните дни са винаги пълни, а лесопарк “Чернелка” е любимо място за отдих на плевенчани. 

Паркинга на екопътеката е в близост до интересна скала – наречена “Цепен камък”, а легендата приписва заслугата за разцепването му на Крали Марко, който се бил 3 дни и 3 нощи с арапина Муса Кесаджия. Победил го и арапина избягал позорно. В яда си Крали Марко замахнал със своята сабя Дамаскиня и разцепил скалата на две. По протежение на екопътеката могат да се видят и други скални забележителности, както и пещери по поречието на Чернелка. Реката е много интересна и красива – вие се покрай скалите, а дори и влиза под тях на места. Друга интересна скална забележителност е отвор в скалите наречен “Провъртеника” с дълбочина около 15 метра и представляващ древен кладенец, издълбан в скалата.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Стара планина еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved