Маслен нос – Приморско

Маслен нос – Приморско

Карта

 

Маслен нос е част от най-източния ръкав на Странджа планина, вдаден навътре в морето. Намира се до град Приморско, заобиколен от огромни златисти плажове.

Населен е от дълбока древност – на мястото където Ропотамо се врязва в Странджанските склонове, върху огромните скали изваяни от реката, е възникнал древния град Ранули. На устието на реката личат останките на римски град. На самия край на носа все още стоят зидовете на крепостта Тера, охранявала този бряг.

За да достигнете това приказно кътче, трябва да поемете по черен път, който започва малко преди бившата резиденция „Перла”, край Приморско. Имайте предвид, че той е почти оф-роуд, за това ще се нуждаете от висок автомобил или колело. Дълъг е около 3 км, като се кара с около 10 км в час и съответно отнема към 30 минути – преживяване, което е оправдано единствено от приятната гледка на края му.

Това, което привлича най – много туристи на Маслен нос е неповторимият миден плаж – ослепително бял, а водата – кристално чиста. Има едно единствено заведение, като някогашните, изградено единствено от дърво и слама. Околността е любимо място на много гмуркачи, заради живописните подводни скали наоколо.

Има няколко легенди за стръмните и остри скали на носа. Според една от тях, отдавна в тези води е имало пирати, които палели огньове на скалите, за да примамват преминаващите кораби към подводните скали. Според друга, заради тези същите скали тук се разбивали много кораби, пренасящи зехтин, откъдето идва и името на носа.

На брега на плажа е изграден малък параклис, посветен на пазителя на рибарите Свети Никола, а на малкото островче с кръста под носа виреят едни от малкото в България диворастящи кактуси.

Голяма част от Маслен нос е включена в едноименната защитена територия от категорията “природна забележителност”. В района се намира и тракийското светилище Бегликташ.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Приморско, Черноморие

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved