Боровец

Боровец

Карта

 

Боровец – гордостта на българските зимни курорти. Отстои само на 10 км. от Самоков, на около 72км. от столицата и на 124км. от Пловдив. Боровец е леснодостъпен и е свързан с изброените градове посредством много добре изградена и поддържана асфалтирана пътна мрежа. Това е един от най-старите български курорти и най-голям зимен и ски център. Началото си води още от далечната 1897г.

Разположен е в северните склонове на Рила в подножието на най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала (2925м.) и на около 10 км. от него по въздушна линия, сред вековни иглолистни гори.

Надморската височина на курорта е 1350м. Климатът е изключително благоприятен и здравословен с чист въздух. Лятото е свежо и прохладно, а зимата е мека без резки застудявания. Средната януарска температура е около 4,9 °, а средната юлска температура е към 15,3 °. Има много слънчеви дни през цялата година, а снежната покривка често е с дебелина над един метър и се запазва от декември до началото на април.

Без съмнение истинската привлекателност и очарование на Боровец е през зимата. Изградени са 45 км. писти с различна дължина и степен на трудност. Пистите са групирани в 3 района: Ситняково-Мартинови бараки – 8 писти, Маркуджик – 4 писти и Ястребец – 3 писти. Пистите на Ястребец са с най-висок клас, и обикновено на тях се провеждат по-значимите съзтезания, а на Маркуджик са с най-голяма височина. От 2003 година на някои от пистите на Мартинови бараки са изградени и осветителни инсталации позволяващи и атрактивни нощни спускания. Пистите се обслужват от лифтове с капацитет около 15500 човека на час. Пистите са маркирани и обозначени със знаци на няколко езика. Качеството и дебелината на снежната покривка се осигурява допълнително и от добре оборудвана система от оръдия за сняг. 

Комплексът разполага с луксозни хотели, хижи, ресторанти, барове, дискотеки и магазини. Боровец е сред зимните курорти с най-силно развит нощен живот. Ресторантите и механите предлагат голямо разнообразие от ястия от националната и чуждестранни кухни. Боровец е и начална точка за много пешеходни маршрути – до връх Мусала (около 6 часа), до двореца Ситняково (около 1,30 часа), до хижа Марица – (около 4,30 часа).

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Зимни курорти, Рила зимни курорти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved