Безбожко езеро

Безбожко езеро

Карта

 

Безбожкото езеро е езеро в България, разположено в Безбожкия циркус североизточно от връх Безбог, заедно с три други малки пресъхващи езера. На северния му бряг се намира хижа Безбог. Езерото е на височина 2239 м, площта му е 19 декара при размери 225 на 125 м. Дълбоко е 7 м. От него изтича Безбожка река (Беговиц), десен приток на река Места. Понякога в него падат лавини.

Това е и може би най-лесното за достигане място в Пирин. Дотук има въжена линия от хижа „Гоце Делчев”. Всъщност настоящата хижа е построена, след като предишната била пометена именно от лавина. Районът наоколо е типичен за Пирин, с алпийски релеф, а връх Безбог е като символ на стария Орбелус – белоснежен, каквото е старото име на планината, познато ни от траките. Вероятно не случайно – заради височината снегът по върховете се задържа до късна пролет, а лятото мраморните скали на планината фосфоресцират в нощното небе.

Недалеч от Безбожкото се намира и Поповото езеро (на около 2 часа) – най-голямото в планината, а току над него пък са Самодивските eзера – вероятно най-красивите в целия Пирин. И до двете можете да достигнете от и да се върнете до Безбог в рамките на един ден. Затова мястото е изключително привлекателно за любителите планинари. От хижа „Безбог” може да се стигне още до връх Безбог за 50 мин., до връх Полежан за 2 ч., до хижа „Пирин” за около 6 ч., до хижа „Демяница” за около 5 ч.. и до заслона на Тевното езеро за 4 ч. Еднодневни преходи могат да се правят също до Кременски езера, връх Джангал и Стражите. 

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Благоевград, Югозападен, Югозападен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved