Язовир Белмекен – Сестримо

Язовир Белмекен – Сестримо

Карта

 

Белмекен е язовир, разположен на на 1923м надморска височина по течението на Сестримска река в Рила планина и е част от каскадата „Белмекен-Сестримо-Чаира“. Той е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров.

Името на язовира означава „Известно място“. Той е най-високопланинското водохранилище в Източна Рила, изграден е на река Крива река.

Изходен пункт за язовира е село Сестримо.

Съоръженията на каскада „Белмекен-Сестримо“ са разположени в североизточните склонове на Рила планина, като улавят водите от рилската част на поречията на реките Марица, Места и Струма.

Каскадата е съставена от два пояса събирателни деривации: единият на кота 1900 м и другият на кота 1200 м.

Водите от горния пояс се вливат в язовир „Белмекен“, а тези от долния – в дневния изравнител „Станкови бараки“.

Каскадата се изгражда на три енергийни стъпала:

Първото стъпало от каскадата обхваща събирателните деривации на кота 1900, а именно: „Благоевградска Бистрица“, „Илийна“, „Манастирска“ – „Бели Искър“, „Джаферица “, „Марица 1900“ и „Грънчар“. Водосъбирателният канал „Грънчар“ хваща и водите на реките Благоевградска Бистрица и р. Рилска река с притока ѝ Илийна. Река Благоевградска Бистрица извира от склона между Голям и Малък Мечи връх в Рила на 2600 м надморска височина.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Пазарджик, Южен централен, Южен централен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved