Язовир Бели Лом

Язовир Бели Лом

Карта

 

Бели Лом е язовир в Област Разград на река Бели Лом. Разположен между селата Крояч, Манастирци и Студенец. В експлоатация от 1963 г.

Подходите са следните:

– от село Студенец /респ. Ловско/ при пресичането на р. Бели Лом – западното втичало; от двете страни на мостчето има сравнително приличен черен път. При дъждовни години по средата на пътя до язовира теква една чешма.

– ако от с. Студенец се продължи още малко по посока на с. Ловско, в най-високата точка отляво на пътя /на изток/ има залесителен пояс. Покрай него върви добре очертан черен път, който след около 1,5 – 2 km завива на север и се спуска към бившата помпена станция и “Тунела” подземен напоителен канал. На запад от помпената станция ръкавът е сравнително плитък и почти без растителност по брега. На изток брегът е обрасъл с доста едри върби с хубави места между тях за риболов и бивакуване. Дълбочината в този участък също не е кой знае каква – на 10 m от брега е около 1  – 1,20 м, а на 30 m е около 3 m. Поради различните нива през годините са се оформили множество стъпала /тераски/от 10 см до 0,5 м.

– друг път за язовира е през с. Крояч, коxто води до бивши рибарници. Мястото тук е известно като “бившата хранилка”. От камъните е останало малко, но за сметка на това коловозите са се изровили и са станали дълбокички. Пътя обаче за разлика от предходните е по-проходим в лошо време. Може да се мине и пак от Крояч по стената на микроязовирчето /частно/ и да се излезе покрай язовира пак на същото място.

Ръкавът от към с. Мировец /западния бряг/ пак е достъпен през Крояч и по черния път до язовира и след това надясно. От пътя Лозница – Шумен не може да се слезе на западния бряг, защото е високо и има мантинела. Може да се слезе на източния, но пък там няма дървета. Ръкавът също е сравнително плитък.

Той е един от големите държавни язовири разрешен за любителски риболов ~ 2 km от западното и южното втичала са маркирани като зони за естествено развъждане на рибата и там е разрешен любителският риболов. Стената и прилeжащият й воден участък са забранени за риболов и въобще за достъп.

В язовира се срещат шаран, каракуда, червеноперка, бял амур, попчета, слънчевки, уклей, костур, бяла риба.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Разград, Северен централен, Северен централен природни обекти

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved