Екопътека Спирка Бъзовец

Екопътека Спирка Бъзовец

Карта

 

Екопътека Спирка Бъзовец се намира близо до град Трявна (20км), в Стара планина. Бъзовец е железoпътна гара, от която започват 2 пътеки:

От ж.п. спирка Бъзовец през върховете Малък и Голям Чукар до връх Бъзовец (897м) и Стената. Продължителността на този маршрут е 30 минути, като се следва зелена маркировка. На отиване се върви по живописен стар коларски път, заобикалящ върховете Малък и Голям Чукар, до връх Бъзовец на север. Оттам на запад се стига до Стената – истински природен феномен, от който се открива цялата красота на Тревненска Стара планина и Предбалкана. На връх Бъзовец е изграден голям заслон с камина, а на върховете Малък и Голям Чукар са разположени пейки с масичка и малък заслон за отдих.

От ж.п. спирка Бъзовец през параклис „Св. София, Вяра, Надежда и Любов”, параклис „Св. Иван Рилски”, „Царския кладенец”, ж.п. гара Кръстец. Продължителността на този маршрут е час и половина, като се следва същата по цвят зелена маркировка. От спирката по стръмна пътека се стига до параклис „Св. София, Вяра, Надежда и Любов”. Храмов празник на параклиса се провежда в последната събота преди 17 септември. Около него също е изграден голям заслон с камина и детска площадка. През вековна букова гора се достига и до гореспоменатите обекти. На всички места може да се любувате на панорамни гледки, където са изградени пейки за отдих.

При използване на автомобил – изходен пункт може да бъде разклона на пътя с. Кръстец – х. Българка, ако се следва пътя гр. Плачковци – с. Кръстец. След паркиране се поема по горския път, успореден на пътя за с. Кръстец и отклоняващ се в ляво от него.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Стара планина еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved