Художествена галерия – Добрич

Художествена галерия – Добрич

Карта

 

Художествена галерия град Добрич е един от най-големите музеи за изобразително изкуство, който предлага на ценители и посетители богата постоянна експозиция и наситен изложбен календар. Строена е през 30-те години на 20 век за Съдебна палата и е една от малкото сгради, запазени в архитектурната памет на Добрич. До 1940 г. в северната част е румънската полиция, а в подземието – арестантските килии.

С Крайовската спогодба, възвръщането на Южна Добруджа към България, сградата е предоставена на българската държава и в нея се помещават различни администрации и институции. През 1981 г. е адаптирана за галерия. Автори на художествено-пространственото решение са архитект Асен Коев и художникът Атанас Нейков /1924-2003/. Те запазват фасадите и архитектурните елементи в стил „неокласицизъм”, а интериорните пространства решават в анфилада. Стъклените прегради създават визуални връзки между експозиционните зали и допринасят за музейната естетика. Постоянната експозиция е разположена на два етажа, а в три зали на първия етаж се откриват временни изложби.

Обособена е зала за образователни занимания, творческа работа и експерименти „Работилница за въображение”. В нея се прилагат интерактивни средства, провеждат се срещи с художници, лекции, видеопрожекции и мултимедийни презентации. В запазените до днес килии се излагат инсталации, видеоарт, мултимедия и други форми на визуални изкуства. В атмосферата на постоянната експозиция се изнасят концерти, представят се книги, провеждат се конференции и др.

Интерес представляват постоянните тематични колекции:

Златото на Добруджа” – вдъхновена от българските традиции и фолклор; творби на най-известните български художници от 20 век – Иван Мърквичка, Владимир Димитров – Майстора, Найден Петков, Светлин Русев и др.

Скулптура” – в бронз, дърво и камък в залата са подредени творби на едни от най-емблематичните скулптори за 80-те и 90-те години на 20 век – Альоша Кафеджийски, Ангел Станев, Иван Русев, Емил Попов, Михаил Шапкарев и др.

Хартията” – Eдинствената в страната колекция творби от хартия e селектиранa в продължение на 10 години/1995 – 2005/, през които галерията е организатор на международни изложби и представя творческите търсения на автори от България, Гърция, Корея, Хърватия, Словения, Франция, Испания, Македония, Босна и Херцеговина, Молдова, Беларус, Румъния, Швейцария, Финландия, Унгария, Турция и др.

Графика” – Постоянната експозиция “Графика” проследява развитието на българското графично изкуство от края на ХIХ век до наши дни. Включени са възрожденски щампи от фамилиите Карастоянови и Клинкови – основатели на Самоковската гравьорска школа, творби на Васил Захариев, Николай Райнов, Веселин Стайков, Илия Бешков, Златка Дъбова, Любен Диманов, Стоян Цанев, Стоимен Стоилов, Румен Скорчев, Борислав Стоев, Мария Духтева и други съвременни автори. Художествената галерия в Добрич е архитектурно-строителен паметник на културата и един от 100-те национални туристически обекта.

Информация

www.dobrichgallery.org

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Добрич, Музеи, Североизточен, Североизточен 100 НТО
Зимен сезон - 8.00 - 17.00; Летен сезон - 7.30 - 19.00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved