Археологически музей – Сандански

Археологически музей – Сандански

Карта

 

Музейното дело в град Сандански е започнато със създаването през 1936 на археологическо дружество “Струма”, като е съставена и музейна сбирка намираща се по това време в днешното І основно училище в Сандански.


След започването от 1960 год. на системни археологически разкопки и направените разкрития на раннохристиянски сгради и базилики в рамките на античния град, намиращ се под съвременния град Сандански, се поставя нов етап в развитието на археологията в града, а така също и в развитието на музейното дело, свързано със запазването и съхраняването на богатото културно-историческо наследство. Основа за изграждането на днешния Археологически музей на Сандански стават останките на раннохристиянската “Базилика на Епископ Йоан”. Музеят е разположен “ин ситу”, т.е. на място върху базиликата, и е един от малкото в страната, изграден по този начин. Повод за откриването му е ІV-тата археологическа конференция в Благоевград през 1970 година.

Археологическият музей подсигурява извършването на археологическите проучвания в град Сандански и прилежащата му община. В периода 1960-1980 година са проучени последователно обектите “Базилика на Епископ Йоан”, Раннохристиянски комплекс, Гимназиум, Раннохристиянски некропол, терми и жилищни сгради, които попълват градоустройствената система на античния град.


В момента Археологическият музей Сандански, с обектите, които се проучват, се е превърнал в истински изследователски център, където археологическите разкопки продължават целогодишно. Музеят разполага с богат архив и депо, където се съхраняват находките, пълната документация и снимков материал, описващи разкритите обекти, колекция от надгробни плочи, монети, надписи, антични съдове, предмети на бита и накити от различни исторически периоди.


Един от най- интересните обекти, разкрити в последните години, е Епископският комплекс, намиращ се зад сградата на старото кметство. Той включва Епископска базилика, Баптистерий, атрий с колонада, помещения и сгради, които продължават да се проучват и в момента. Екипът на музея активно участва в конференции и научни сесии, където популяризира богатото антично наследство на Сандански и района. Разработват се проекти с образователна и културна насоченост.

Информация

www.visitsandanski.eu

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Благоевград, Югозападен, Югозападен 100 НТО
ноември - март: почивен ден: неделя и понеделник: 10.00 - 12.00; 14.00 - 17.00 април - октомври: почивен ден: понеделник: 10.00 - 12.00; 14.00 - 19.00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved