Перперикон

Перперикон

Карта

 

Перперикон или Перперек е археологически комплекс в Източните Родопи, състоящ се от голямо мегалитно светилище от преди 8000 години през каменната ера, паметници от античността и средновековна крепост. При траките, Перперек е свещен скален град, столица и крепост с царски дворец. По-късно тук са живели римляни, готи, византийци и българи. Унищожен е от османските турци в XIV в.

Намира се на 15 km североизточно от днешния гр. Кърджали, Площта му е около 12 km². Мегалитният комплекс, най-големият на Балканския полуостров, има площ от 5 km². Светилището на траките е разположено на 470 m над морското равнище, на скала, на върха на хълм.

Първото археологическо проучване на Перперек е проведено в края на 1960-те и началото на 1970-те години от екип с научен ръководител Ст. Михайлов. Скалното светилище представлява огромен планински масив, в който всяка педя от скалната повърхност е била изработена от човешка ръка. На самия връх е разположен огромен басейн с размери 12 m x 8 m x 6 m, скални тронове, просторни изсечени в скалата помещения и пейки. Добре се проследява т.нар. “свещен път”, който води към т.нар. “голям храм” – помещение с дължина около 100 m, ширина 10-12 m и вкопаване в скалното лоно на планината вариращо от 3 m до 4.5 m. Вътрешното пространство е проектирано на три нива. В най-източната част на храма е издялана фигура на лъв, изправен на четирите си крака. Значително количество керамика от късната Енеолитна епоха е намерено в района на старите рампи за пръст – факт, показващ, че светилището е основано и функционирало през втората половина на Енеолита.

Археологическият обект заема скалист връх, разположен югозападно от с.Горна Крепост, наричан от местното население “джин тепеси” – в превод от турски “Върхът на боговете”. Билото е изградено от зеолитизиран риодацитов пирокластичен поток на Белипласткия комплекс. Характерно за тези скали е, че са по-меки и податливи на климатични условия, както и по-лесни за обработка от хората.

Информация

www.perperikon.bg

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Кърджали, Южен централен, Южен централен 100 НТО
Май - Октомври: 7:30 - 20:00

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved