Античен театър – Пловдив

Античен театър – Пловдив

Карта

 

Античният театър на Филипопол ( едно от старите имена на град Пловдив ) е разположен в Стария град, на южния склон на Трихълмието, в седловината между Джамбаз тепе и Таксим тепе. Той е сред най-добре запазените антични театри в света и единствената запазена антична театрална сграда по българските земи.

ancient-rome-theater-city-of-plovdiv-1-античен-театър

Построен е по времето на римския император Марк Улпий Траян (98 – 117) сл. Хр. и сред основните туристически атракции на Пловдив. Сградата е адаптирана за съвременния културен живот на Пловдив и в нея се провеждат различни по характер спектакли за около 3 500 човека. Зрителните места на театъра са ориентирани на юг, към античния град в низината и планината Родопа.

ancient-rome-theater-city-of-plovdiv-2-античен-театър.JPG

Откритото зрително пространство включва 28 концентрични реда мраморни седалки. Зрителните места обграждат сцената – орхестра, която е с форма на подкова и диаметър 26,64 м.

ancient-rome-theater-city-of-plovdiv-3-античен-театър.JPG

Освен за театрални представления, се е използвал за гладиаторски и ловни игри и за седалище на Общото събрание на римската провинция Тракия. Бил е действащ до края на IV в. и е побирал около 6 000 зрители. Над сводестия проход на втория ранг седалки е имало ложа за императора и почетните лица.

ancient-rome-theater-city-of-plovdiv-4-античен-театър.JPG

Той е функционираща сцена за оперно, музикално и драматично изкуство. Сред най-значимите събития са ежегодният Международен фолклорен фестивал, Оперният фестивал “Opera Open”, Рок фестивалът “Sounds of the Ages” и много други.

ancient-rome-theater-city-of-plovdiv-5-античен-театър.JPG

Наскоро отрит и разчетен надпис върху постамент за статуя посочва, че театърът е бил построен през 90-те години на I век сл. Хр., когато градоначалник на Филипопол е бил Тит Флавий Котис – потомък на тракийската царска династия.

Част е от 100-те национални туристически обекта на България.

Фото: Диан Николов

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Пловдив, Южен централен, Южен централен 100 НТО

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved