Хижа Алеко – Витоша

Хижа Алеко – Витоша

Карта

 

Алеко“ е туристическа хижа, намираща се в местността Масловица на Витоша, в североизточното подножие на вр. Малък Резен. Това е първата хижа на Витоша – построена в първоначалния си вид в периода 1924 – 1932 г.

Строена е с труда и средствата на много туристи и скиори – ентусиасти, последователи на Алеко Константинов – родоначалника на туристическото движение в България. Собственост е на туристическо дружество „Алеко Константинов“ – клон на Българския туристически съюз (БТС) и от 2000г. се стопанисва от Спортно-туристическо дружество „Мотен”.

Хижата представлява масивна триетажна сграда с капацитет 88 места (апартаменти, стаи с по 2 до 8 легла както и няколко общи спални помещения). Санитарните възли и умивални са етажни, а банята е обща за цялата сграда. Хижата е електрифицирана, водоснабдена и с централно отопление. В нея има голям ресторант, кафене, магазин за спортно-туристически стоки, както и ски-гардероб.

Районът около хижата е обособен като ски-център, разполагащ с 4 ски-влека, 2 седалкови лифта и няколко писти с различна трудност. Базата на Планинска Спасителна Служба(ПСС) за район Витоша се намира зад хижата, в отделна масивна сграда.

До ски центъра се достига по 15 км павирано шосе от квартал Драгалевци в София, по което се движи автобус №66, както и с кабинковата въжена линия „Симеоново – Алеко“.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
100 НТО, Софиийска, Югозападен, Югозападен 100 НТО

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved