Екопътека Достъпна среда – Беклемето

Екопътека Достъпна среда – Беклемето

Карта

 

Достъпна среда – Беклемето” е кръгов маршрут с дължина около 1600 м и се намира на надморска височина между 1550 – 1560 м. Маршрутът предлага на хората с физически увреждания достъп до дивата природа в Национален парк Централен Балкан.

Съобразен е с изискванията за такива съоръжения, осигурява достъпност на средата и позволява преминаване по екопътеката за около час и половина. Изходен пункт от север е град Троян, от юг – село Кърнаре. По асфалтовия път на Троянския проход за около 40 минути с автомобил се стига до Старопланинското било. Маршрутът започва от паркинга в подножието на връх Еделвайс (520м), върху който е разположен мемориал “Арка на свободата”. Тя е масивна структура от бетон с височината от 35 метра и е посветена на “съветските освободители”. Маркираното трасе следва Международния маршрут Ком – Емине (Е3) на изток, в посока към хижа Дерменкая. На разклона за местност Влашки мандри се отделя вляво и отвежда до кът за отдих с маси и пейки. Оттук се открива широк панорамен изглед – на изток до върховете Ботев (2376м) и Марагидик (1889м), а на запад до връх Вежен (2198 м).

На видимо място е представена информация за националния парк, безлесната зона и нейните диви обитатели. От площадката пътеката прави завой наляво, пресича широка поляна и след около 30 м се връща на основното трасе, за да продължи обратно към изходната точка. Маршрутът запознава с красотата на високопланинските поляни и пасища, които отличават Балкана от останалите български планини. Посетителите навлизат в безлесната зона, покриваща близо 40% от площта на парка. Препоръчваният за летния сезон маршрут предлага живописна гледка към цветния килим на впечатляващо растително многообразие.

Тук са установени 676 вида висши растения. Сред храстите преобладават хвойната, балканският зановец, черна и червена боровинка и връшняк. Погледът е привлечен от множество красиви цъфтящи видове, голяма част от които застрашени от изчезване, редки и защитени – едроцветен напръстник, едрокошничест равнец, български ранилист, балканска теменуга, витошки еделвайс, орхидеи. В небето могат да се видят скални орли, мишелови, соколи, гарвани, а сред дивите треви надничат лалугери.

Информация


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bestbv55/public_html/wp-content/themes/invicta/template-parts/portfolio-entry-detailed.php on line 165
Еко пътеки, Стара планина еко пътеки

Тагове

Споделяне

 
© 2023 BestPlacesInBulgaria - All Rights Reserved